Z gojenjem vrtnin v visečih posodah prihranimo prostor, pridelek pa imamo med kuhanjem v neposredni bližini. Prav tako so nam v dosegu rok zelišča, potrebna za žar.

Solatnice za večkratno rezanje

Mladi solatni listi veljajo za najhitreje rastoče vrtnine v domačem vrtu in tudi v okrasnih posodah. Te solatnice po rezanju poženejo nove liste, pa ne le enkrat, ampak dva- in celo trikrat zapored in tako omogočajo večkraten pridelek tudi na zelo majhnem prostoru. Solatnice za večkratno rezanje sejemo že od zgodnje pomladi. Nič hudega, če jih še niste, da bi v poletnih mesecih uživali v doma pridelanem solatnem krožniku, je časa še dovolj.

Čas rezanja solatnic za večkratno rezanje je odvisen predvsem od našega okusa. Zelo mladi listi so mehki in sladkega okusa, nekoliko starejši in daljši pa razvijejo izrazitejši okus ter postanejo čvrstejši. Tako mlade kot starejše liste je najbolje rezati s škarjami ali zelo ostrim nožem tik nad spodnjimi listi, od koder bodo dobro zalivane rastline hitro začele razvijati nove poganjke. Po nekajkratnem rezanju so rastline izčrpane in jih lahko vržemo na kompost, vzporedno pa na sosednji gredici že sejemo nov posevek.

Kako sadimo v košare

Za boljše vzdrževanje vlage v okrasnih košarah notranjost obložimo s plastično folijo in jih šele potem napolnimo s substratom, ki mu poprej primešamo zrna gela za zadrževanje vode in gnojil. Če se pri izbiri rastlin odločimo za mešani posevek, na sredino vedno postavimo pokončna zelišča ali zelenjadnice, viseče sorte pa postavimo k robu. V velike košare lahko posadimo še enoletne cvetlice, ki poživijo zasaditev, hkrati pa jih lahko uporabimo za dekoracijo krožnika.

Zelenjadnice v nasprotju z zelišči potrebujejo veliko vode, zato v substratu ne sme biti preveč zračnih žepkov, površina pa naj bo 5 centimetrov pod robom košare, da bo dovolj prostora za izdatno zalivanje. Ko svoj viseči vrt posadimo, košaro izdatno zalijemo in jo postavimo oziroma obesimo na zavetrno sončno mesto. Za dober pridelek rastline vsak teden pognojimo s tekočim gnojilom in poleti zalivamo tudi do dvakrat na dan.