Letošnja finalna serija v državnem prvenstvu se za zdaj odvija po željah košarkarskih sladokuscev. Tudi druga tekma je namreč poskrbela za številne lepe poteze in preobrate, na koncu pa je po dveh podaljških slavilo domače moštvo, kjer je z 31 točkami blestel najizkušenejši mož Dragiša Drobnjak. Psihološka prednost je pred jutrišnjo tretjo tekmo v Rogaški Slatini sedaj na strani Šentjurčanov.

»Damjan, gremo na pet tekem,« so navijači Šentjurja dobro uro pred tekmo pred dvorano v smehu sporočali trenerju Rogaške Damjanu Novakoviću, ki je živčnost miril s cigareto v rokah. Ob omenjenih besedah se je le nasmehnil in pomahal. Na Šentjur ga namreč vežejo izredno lepi spomini, saj se je pri tem klubu po sezoni 2004/05 upokojil od aktivnega igranja košarke, nato pa sedel na trenersko klop in moštvo vodil sedem sezon. Kljub temu, da je s številnimi prisotnimi na tribunah stkal tudi prijateljske vezi, na tekmi ni bilo niti malo popuščanja. Jasno, saj je v igri naslov državnega prvaka, motiv, ki iz igralcev obeh moštev iztisne še zadnje atome moči. V kraju z okoli 4700 prebivalci se zadnje dni vse vrti okoli košarke, povpraševanje po vstopnicah pa je ogromno. A ker dvorana osnovne šole Hruševec sprejme le okoli 800 gledalcev, so številni ostali razočarani. Vodstvo kluba jim je želelo s pripravo platna in prenosom obračuna pred dvorano vsaj nekoliko omiliti bolečine, a jim je na koncu zagodlo vreme.

So pa bili privrženci Šentjurja toliko bolj zadovoljni, ko so na ogrevanju aktivnega zagledali organizatorja igre Ceola Clarka, ki na prvi tekmi zaradi pretresa možganov, ki ga je utrpel na drugem četrtfinalnem obračunu proti Krki, ni igral. Temnopolti košarkar je sicer med ogrevanjem nekajkrat sedel na klop in s tem sprožil nekaj dvomov, a je na koncu stopil na parket in pomagal soigralcem, čeprav se je hitro videlo, da ni v pravi pripravljenosti. Potek drugega finalnega obračuna je močno spominjal na tistega iz prve, le da so bili tokrat dominantnejši gostitelji. Hitro so povedli in s tem nasprotniku dali vedeti, da je zgodba iz Rogaške Slatine pozabljena in da bo borba za naziv najboljšega kluba v državi še dolga in trda. Novaković je tako že v 4. minuti vzel prvo minuto odmora in nato s kombinacijo tesnega pokrivanja po celotnem igrišču ter cone zadel v polno, saj so njegovi košarkarji znižali prednost in nato v drugi četrtini tudi prvič povedli. Ko se je zdelo, da se tehtnica nagiba v korist Rogaške, je na sceno stopil izkušeni Dragiša Drobnjak in do polčasa poskrbel, da je Tajfun mirneje odšel na glavni odmor ter nato odločneje krenil v drugega, ko je kazalo, da bi lahko dokončno zlomil odpor gostov. Takrat je odgovornost v svoje roke vzel najboljši strelec rednega dela lige Telemach Sandi Čebular in z desetimi točkami poskrbel za izenačenje. Poravnan izid je bil na semaforju tudi 25 sekund pred koncem rednega dela, ko je imela Rogaška napad za zmago, a ga z izgubljeno žogo ni zaključila. Slatinčani nato niso izkoristili niti sedem točk prednosti v prvem podaljšku, kar jih je drago stalo v drugem, ko Tajfun nove priložnosti ni izpustil iz rok.

»Glede na to, da trije igralci igrajo poškodovani, je neverjetno, kakšno zmago smo izvlekli. To je odraz celotne sezone. Ko je treba, ta ekipa pokaže karakter,« se je po tekmi smejalo trenerju Tajfuna Dejanu Mihevcu, medtem ko je bil Damjan Novaković na drugi strani mrkega obraza. »Vse smo imeli v svojih rokah. Nora trojka Đorđa Lelića ob koncu prvega podaljška nas je presekala. To je bilo golo naključje.«