Xavi Hernandez je nogometaš s posebnim statusom. V Barceloni trdijo, da je legenda. Tako častitljivemu nazivu tudi marsikje drugod ne bi prav dosti oporekali. O veličini Xavija Hernandeza govorijo že številke. Osupljiv je način, kako si je ustvaril izjemno kariero. Po sedemnajstih letih profesionalnega igranja za prvo moštvo Barcelone je napočil čas za njegovo slovo od blaugrane. Ob praznovanju 23. naslova španskega prvaka je bilo v soboto popoldne na stadionu Camp Nou zelo čustveno. Xavija Hernandeza se bodo v Kataloniji vedno spominjali kot enega najboljših produktov znamenite nogometne akademije La Masia.

Del Bosque: Nenadomestljiv igralec

Majico Barcelone je oblekel na 765 tekmah in prisostvoval največjim uspehom katalonskega kluba. Ob Lionelu Messiju in Andresu Iniesti je na sredini igrišča sestavljal enega najkreativnejših trojčkov vseh časov. Že zelo kmalu je zaslovel kot mojster nogometne igre z dovršeno tehniko. Žogo je zadrževal z neverjetno lahkotnostjo in jo podajal natančno na noge soigralcev. V najljubših modro-rdečih progastih barvah je dosegel 85 golov. Prvič je mrežo zatresel avgusta 1998 proti Mallorci, zadnjič pred mesecem dni proti Getafeju.

Vrh njegove klubske kariere so bili trije pokali za zmago v prestižni ligi prvakov. V obdobju igranja za matični klub, v katerega se je vpisal pri enajstih letih, je osvojil osem lovorik španskega prvaka in s tem prispeval pomemben delež k prevladi Barcelone v domačem prvenstvu. Nezanemarljiv je tudi njegov delež v reprezentanci, ki je med letoma 2008 in 2012 uprizorila šampionski pohod na velikih tekmovanjih. »Xavi je igralec, ki je vodil to moštvo do uspehov. Nihče ga ne more nadomestiti,« pravi španski selektor Vicente del Bosque.

Mama žalostna ob sinovem slovesu

Čeprav mu je Barcelona ponudila podpis nove pogodbe do leta 2018, je Xavi ocenil, da je njegove zgodbe na tako visoki ravni konec. Pri 35 letih se bo v prihodnji sezoni po vzoru mnogih znanih nogometašev preizkusil v Katarju. »Nič mi ni rekel, da mu je Barcelona ponujala novo pogodbo. Če bi to izvedela, bi ga skušala prepričati, naj ostane. Žalostna sem, da se je odločil za odhod, a tako pač je v življenju. Prepričana sem, da se bo v Barcelono vrnil kot trener,« je razlagala Xavijeva mama Maria Merce Creus. Trenerske ambicije Xavija dejansko niso skrivnost. Zdi se, da iz Barcelone odhaja, da se bo lahko nekoč vrnil. V kakšni vlogi, je še prezgodaj govoriti. »Morda bo trener, športni direktor ali pa kaj tretjega. Zagotovo pa bo ostal v nogometu,« pravi njegov oče Joaquim Hernandez, nekdaj manj znani igralec nogometa za katalonski klub Sabadell.

Koliko je Xaviju Hernandezu pomenila Barcelona, je pokazal po zadnji ligaški tekmi proti Deportivu. Ko je s pokalom v roki skupaj s soigralci obšel zelenico stadiona in pomahal deset tisoč ljudem na tribunah, se je znašel v središču pozornosti. Ko je dobil v roke mikrofon, se je čustveno zlomil. Po licih so mu tekle solze. »Danes sem najsrečnejši človek na svetu, kot sem bil v zadnjih sedemnajstih letih, kolikor sem jih preživel tukaj. Hvala vsem. Bili ste fantastični! Hotel sem zadržati solze, vendar mi ni uspelo. Barcelona je najboljši klub na svetu, pa naj govorijo, kar hočejo. Naj živi Barcelona!« je izustil vidno ganjen in ni pozabil omeniti, da zmagovitega potovanja še ni konec. Barcelono namreč še čakata dva vrhunca sezone – prvi že to soboto v finalu španskega pokala proti Athleticu iz Bilbaa, 6. junija pa bo v Berlinu veliki finale lige prvakov proti Juventusu. Xavi najverjetneje ne bo v začetni enajsterici, bo pa ob morebitni zmagi kot kapetan dvignil pokal. Pričakovati je, da ne bo ostal »le« pri 23 klubskih lovorikah.