Ne moreš zmagati, če proti tebi deluje lastna ekipa. Tako nekako bi lahko strnili občutke Britanca Lewisa Hamiltona po letošnji dirki v Monaku, ki bi jo moral po vsej pravičnosti in logiki z lahkoto dobiti, a je na koncu ostal brez zmage in osvojil tretje mesto. Ekipa Mercedes si je namreč privoščila napako, ki bo šla v anale tega športa. Take brce v temo si tako profesionalna ekipa enostavno ne bi smela privoščiti.

Že na startu je bilo jasno, da je Hamilton to pot odlično pripravljen. Po dobrem startu si je pripeljal 20 sekund prednosti, kar je v Monaku cela večnost. Nato so se, dobrih deset krogov pred koncem dokaj dolgočasne dirke, dogodki začeli odvijati presneto hitro. Počilo je namreč v prvem ovinku St. Devote. Mladi Max Verstappen (Toro Rosso) je tudi zaradi neizkušenosti – to je bila njegova prva dirka v kneževini – napačno ocenil zaviranje in trčil v Francoza Romaina Grosjeana (Lotus) ter se nato kot puščica zapičil v varnostno ogrado. Na srečo jo je Nizozemec odnesel brez poškodb, a udarec je bil tako močan, da je kljub vsem zaščitnim dodatkom ob ogradi njegov dirkalnik skrivil kovinsko ogrado. Organizator je seveda na stezo poslal varnostni avtomobil. Pri Mercedesu se je takrat začela Hamiltonova kalvarija. Zavil je v bokse in vsakdo, ki vsaj malo spremlja dirke, ve, da si česa takega v zadnjih desetih krogih dirke, na kateri je tako rekoč nemogoče prehitevati, enostavno ne smeš privoščiti. A Hamilton je ubogal ukaze ekipe in se na stezo vrinil na tretje mesto, v nadaljevanju pa ni mogel več prehiteti Vettla, še manj pa Rosberga.

Medtem ko se je večina opazovalcev in poznavalcev držala za glavo, je zmagovalni šampanjec lahko spil Rosberg, ki je tako tretjič v karieri zmagal v Monaku. »Veselim se te zmage, saj je to moja domača dirka. Vem tudi, da sem jo podedoval, da sem imel veliko sreče, a res ne vem, kaj se je dogajalo v ekipi in kako je prišlo do tega, da je Lewis za varnostnim avtomobilom zavil v bokse. Lahko si predstavljate, kako začudeno sem pogledal, ko sem nenadoma pred seboj zagledal varnostni avto in ne Lewisa. Tako da ima ta zmaga malce čuden priokus, kajti Lewis je bil to pot na stezi nepremagljiv. Novim točkam in zmagi pa se seveda ne bom odrekel,« je po dirki povedal zadovoljen Nico Rosberg. Tudi Sebastianu Vettlu ni bilo jasno, kaj so delali pri Mercedesu: »Kako hitro se je dirka obrnila na glavo. Ves čas sem se trudil, da mi Nico ne bi ušel predaleč, in potem sem nenadoma moral braniti drugo mesto. To je bilo zelo težko, te pnevmatike niso narejene za to, da se tako ohladijo, potem pa jih moraš na hitro spraviti na delovno temperaturo. To je tako, kot da bi plavalca obtežili s svinčenimi utežmi. A uspelo mi je. Seveda sem vesel te uvrstitve, kaj se je dogajalo pri Mercedesu, pa me, če sem povsem iskren, ne zanima preveč. Hamilton bi si zaslužil to zmago, a ko pride tako darilo, moraš biti na pravem mestu, da ga lahko izrabiš. In mi smo ga.«

Kaj se je dogajalo pri Mercedesu, bo verjetno znano šele čez čas, dejstvo pa je, da so tako brcnili v temo, da se jim bo formula 1 še dolgo smejala. Lewis Hamilton je bil seveda več kot redkobeseden: »Ne vem, kaj se je dogajalo, zakaj sem moral v bokse, do zdaj smo dobro delali, zaupam tem fantom, očitno so mislili, da bodo šli v bokse tudi drugi, pa niso šli. Težko je preboleti takšno zmešnjavo, posebej če odpelješ tako dirko, kot sem jo jaz do varnostnega avtomobila. A zmagujemo kot ekipa in tudi poraze doživljamo kot ekipa. Naslednje leto bom pač poskušal znova.« Hamilton je seveda moral še kako dobro brzdati živce, saj je ravno pred dirko podpisal novo triletno pogodbo za 140 milijonov dolarjev, a to pot so se več kot osmešili pri Mercedesu. Vodja ekipe Toto Wolf je bil jasen: »Naredili smo veliko neumnost. Za to napako se moramo opravičiti Lewisu, očitno smo narobe izračunali zaostanke zasledovalcev in kdaj se bo na stezo vrnil Lewis. Seveda je povsem upravičeno jezen na vsakega od nas.« Siva eminenca Mercedesa Niki Lauda je bil ostrejši: »Ne morem se veseliti zmage, ker me bolj skrbi, kaj za vraga so mislili tisti, ki bi morali imeti pregled nad dirko. Zdaj moramo narediti vse, da se kaj takega ne ponovi. Sicer pa znani rek pravi, da preveč kuharjev pokvari juho. Mi smo jo to pot res dobro pokvarili.« Naslednja dirka bo na sporedu 7. junija v Montrealu.