Lastniki jeklarske družbe Štore Steel se o prodaji družbe dogovarjajo le še z družbo Sij – Slovenska industrija jekla v ruski lasti. Ta naj bi bila pripravljena za prevzem odšteti bistveno več od češke jeklarske skupine Moravia Steel, smo izvedeli neuradno. V slovenski izpostavi Moravie Steel je 49-odstotni lastnik Tomaž Subotič.

Pri ponudbi za nakup družbe Štore Steel ni veliko manevrskega prostora. V prvi vrsti zato, ker so se lastniki družbe Štore Steel, med katerimi je s 30-odstotnim lastniškim deležem največji zreški Unior, odločili, da izpod ocenjene vrednosti družbe ne bodo prodali. Hkrati se s prodajo družbe Štore Steel ne mudi, saj naj ne bi predstavljala dela premoženja, ki ga mora Unior na podlagi dogovora z bankami upnicami o reprogramiranju posojil v višini 143 milijonov evrov odprodati. Po naših informacijah naj bi bil Sij oziroma z njim povezane družbe za Štore Steel pripravljen odšteti med 40 in 45 milijoni evrov.

Sij nakupa ne komentira

Pobuda za prodajo družbe Štore Steel, ki zaposluje okrog 500 delavcev, naj bi po naših informacijah prišla iz vrst Uniorja. V drugem največjem lastniku, družbi pooblaščenki Železar Štore, ki obvladuje petinski lastniški delež, nad prodajo sprva niso bili navdušeni. Toda kasneje so k prodajnemu postopku pristopili. Preostala večja lastnika, od katerih vsak obvladuje 15,11-odstotni lastniški delež, sta še Dinos in celjski Kovintrade, 10-odstotni družbeniški delež je v lasti same družbe, približno 10-odstotni lastniški delež pa obvladuje okrog 20 fizičnih oseb.

V Siju nakupa Štore Steel ne komentirajo, pri čemer niso razkrili niti to, ali se za prevzem zanima sama družba ali njeni ruski lastniki (družina Zubitsky). Poslovanje Skupine Sij se je lani izboljšalo. Prihodki od prodaje so se zvišali za 7,5 odstotka na 708 milijonov evrov. Pri tem je čisti dobiček znašal skoraj 25 milijonov evrov, medtem ko je Skupina Sij leta 2013 ustvarila 4,9 milijona evrov čiste izgube. V Siju naj bi se sicer zanimali tudi za nakup terjatev do družbe Litostroj jeklo (od Družbe za upravljanje terjatev bank), v kateri so upniki pred meseci potrdili predlog prisilne poravnave. Hkrati so se zanimali tudi za nakup Sistemske tehnike, vendar ponudbe za nakup družbe iz stečajne mase Skupine Viator & Vektor niso oddali. Za Sistemsko tehniko je slaba banka v aprilu plačala 2,7 milijona evrov.

Prodaja bo prinesla razdolžitev lastnika

V minulem letu so poslovanje izboljšali tudi v družbi Štore Steel pod vodstvom dolgoletnega direktorja Marjana Mačkoška. Slednji za komentar ni bil dosegljiv, iz letnega poročila Uniorja za leto 2014 pa je razvidno, da so Štore Steel lani dosegle 719.000 evrov čistega dobička, medtem ko je leta 2013 ta znašal 222.000 evrov. Prihodki od prodaje, ki so leta 2013 znašali 104,5 milijona evrov, so se lani znižali za pol milijona evrov. Z Uniorjem Štore Steel letno ustvarijo slabo petino letnega prometa. Če se bo prodajni postopek uspešno zaključil, bo Unior del prejetih sredstev od kupnine namenil za svojo razdolžitev.

Pred jeklarskimi družbami so očitno spodbudnejši časi. Po pojasnilih Sija se v letošnjem letu nadaljuje pozitivni trend povpraševanja, in sicer tako na globalni kot evropski ravni. V primerjavi z lanskim letom naj bi se povpraševanje po jeklu letos zvišalo za 2,1 odstotka. Poleg trgov EU v Siju načrtujejo rast tudi na posameznih hitro razvijajočih se trgih. Po podatkih Svetovnega jeklarskega združenja World Steel Association se je proizvodnja jekla lani zvišala za 1,2 odstotka, na 1662 milijonov ton.