»Zjutraj smo naleteli na razdejanje pred šolo in skupaj z ravnateljem Srednješolskega centra Škofja Loka sva se odločila, da povorko maturantov, ki je bila napovedana za enajsto uro, odpovemo. Zadeva je šla predaleč, povzročeno je bilo precej škode in morali smo dati jasen signal, da šola takega vandalizma ne podpira, pač pa vsem podobnim izgredom močno nasprotuje,« je dejal ravnatelj Gimnazije Škofja Loka Jože Bogataj. Gimnazija in srednješolski center si namreč delita prostore, po naših podatkih pa so bili vandali dijaki iz obeh šol. Letos bo na gimnaziji maturiralo 150 dijakov, v srednješolskem centru pa 80.

Preklica povorke ne bi spoštovali

Ravnatelja sta svojo odločitev prenesla dijakom in profesorjem, preklic povorke v starem mestnem jedru Škofje Loke pa je objavila tudi lokalna radijska postaja Radio Sora. Takoj po objavi so posledice dijaškega vandalizma začeli preiskovati tudi loški policisti. »Prišli so hitro in s komandirjem na čelu. Zelo kmalu so izsledili domnevne storilce. S kolegom Pivkom iz srednješolskega centra sva zato preklicala preklic povorke in zgolj prestavila njen začetek. Res ni prav, da bi bili preostali dijaki zaradi peščice vandalov prikrajšani za ta pomemben dogodek,« pa je bila okoli enajste ure nova odločitev vodstva šole. Povorka se je potem začela z enourno zamudo. Še pred pogovorom z ravnateljem pa smo izvedeli, da se dijaki z nekaterimi profesorji na čelu ne bi držali prepovedi povorke, pač pa bi se je na lastno pest kot v nekakšen protest vseeno udeležili.

Oglobili jih bodo

S škofjeloško povorko, natančneje z uro, je bilo v preteklih letih že nekaj težav. Sprva so jo prirejali ob 12. uri, zbor dijakov pa je bil v nekdanji vojašnici. Ker so se začeli tam zbirati že v jutranjih urah, so na Mestni trg mnogi prišli že pod vplivom alkohola, čemur je šola močno nasprotovala. Lani je bila povorka že ob deveti zjutraj, kar pa je sprožilo negodovanja med dijaki in starši. Letošnja sprva napovedana 11. ura je bil tako nekakšen kompromis.

S kranjske policijske uprave so potrdili, da so izsledili vandale. Kot vse kaže, se je »akcija« začela že večer prej, ko je več dijakov poskušalo vstopiti v škofjeloški šolski center, kar jim je preprečil varnostnik. »V znamenje protesta oziroma nestrinjanja so nekateri potem odstranili drogove z zastavami, na ena od vrat centra pa so obesili verigo. Dogodek glede na zbrana obvestila nima elementov kaznivega dejanja, ima pa znake prekrška zoper javni red in mir. Globa za tako dejanje je 208,64 evra,« je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos.