Kljub bolj ali manj resnim kandidatom za mikavno funkcijo (Matjaž Tominec, Marko Šibila, Lino Červar...) je kmalu po Deničevem »sporazumnem odstopu« postalo jasno, da so v ožjem izboru le štirje: Branko Tamše (Celje), Črnogorec Veselin Vujović (Zagreb) ter Španca Raul Gonzalez (Vardar) in Juan Carlos Pastor (Pick Szeged). Na koncu sta v igri ostala ostala le 37-letni Tamše in 54-letni Vujović. Čeprav so neuradno Tamšetove delnice bolje kotirale, je prišlo do nepričakovanega preobrata. Ponudba RZS – sicer menda le ustna – celjskemu klubu za Tamšeta ni bila nepričakovana, a sočasno čudna, saj se je nanašala le na vlogo pomočnika. Nenavadno je, da nacionalna panožna zveza najprej izbira pomočnika, šele nato pa selektorja (razen če je že vse dogovorjena z njim), poleg tega pa selektor vedno sam izbere svojega pomočnika, ne pa, da to počnejo drugi.

V Celju – tudi zaradi slabe izkušnje z Vladanom Matićem v sočasnih vlogah na klubski in reprezentančni ravni – so prižgali rdečo luč za Tamšetovo dvojno vlogo. Morebiti bi ravnali drugače, če bi dobili ponudbo, da postane selektor, ne pa »le« pomočnik. A zvezino ponudbo pivovarjem je mogoče razumeti tudi v drugačnem kontekstu. Ker večina strokovne in laične rokometne javnosti v Sloveniji nasprotuje tujcu na klopi reprezentance, bi jo Tamšetov prevzem funkcije pomočnika vsaj delno pomiril z argumentom, da je Tamše selektorska prihodnost. A tudi Vujović se je zavil v molk pred hrvaškimi mediji, ki jim je uspelo priti le do ene izjave. »Slovenci so me klicali prek posrednikov glede mojega stanja in odnosa z Zagrebom, nato pa se niso več oglašali. A Zagreba ne bom zapustil in ostajam Zagrebov. Imam informacije, da sta edina kandidata Tamše in Gonzalez,« je diplomatsko izjavil Vujović, ki je nedavno podaljšal pogodbo z Zagrebom, a je delno blefiral, saj mu je hrvaški klub že prižgal zeleno luč za dvojno funkcijo.

Glede na današnji začetek končnice za prvaka je čas za izbiro selektorja neprimeren, zato bi bilo bolje, a je že prepozno, da bi Denič oddelal še junijski tekmi s Slovaško in Latvijo v kvalifikacijah za EP 2016 ter nato odšel. Prav tako je čas neprimeren, ker je v igro vključen eden izmed trenerjev, ki se bo v teh dneh boril za naslov prvaka, in sicer Tamše. A glede na to, da mora RZS do 1. junija poslati na EHF seznam igralcev za omenjeni tekmi, kar je naloga selektorja, ne čudi, da je že pred dnevi na vabilu za sejo predsedstva, ki bo v sredo, zapisala, da bo takrat imenovala tudi novega selektorja. In tudi zaradi časovne stike je skoraj dokončno jasno, da bo Slovenija po Kasimu Kamenici (2007) in Zvonimirju Serdarušiću (v letih 2009 in 2010) spet dobila tujca.