Mednarodna atletska organizacija (IAAF) je v tej sezoni v nekaterih disciplinah izjemno visoko postavila kriterije za nastop na svetovnem prvenstvu v Pekingu. Nekatere norme so celo višje od slovenskega državnega rekorda. Ena takšnih disciplin je met kopja za moške. Matija Kranjc je namreč lani kot prvi Slovenec vrgel kopje čez 80 metrov in poskrbel za najbolj pozitivno presenečenje v slovenski reprezentanci na evropskem prvenstvu v Zürichu.

»Za letošnji nastop v Pekingu moram vreči kopje 82 metrov, za olimpijski nastop še meter dlje. Se kar strinjam, da so zahteve zelo visoke. A najpomembnejše se mi zdi, da so uresničljive,« je pogovor pred popoldanskim treningom na šišenskem atletskem stadionu začel Matija Kranjc. »Če bi bil pet ali deset let mlajši, bi bila norma zame bržčas destimulativna. Težko si namreč odličen atlet pri 20 letih predstavlja, da bo nekoč vrgel kopje tako daleč. V mojem primeru je drugače. Mednarodne norme se višajo v koraku z mojo športno potjo in mi pomenijo dodatne izzive. Motivacije za trening mi ni nikoli manjkalo,« pozitivno pred prvo tekmo sezone razmišlja Kranjc. Prvič bo v tej sezoni na prostem vrgel kopje prihodnji konec tedna, ko bodo atleti Massa tekmovali v Turčiji na evropskem klubskem pokalu, in sicer v prvi ligi, kamor so napredovali lani.

»Glavni razlog, da se meje za nastop na velikem tekmovanju tako višajo, je po mojem mnenju vse večja dostopnost športa. Po vsem svetu je možno kakovostno trenirati, kar se mi zdi prav. Sicer smo v tehničnih disciplinah še vedno najboljši Evropejci, a je konkurenca vse večja,« razmišlja slovenski rekorder, ki je v svoji karieri tekmoval že na dvojih olimpijskih igrah, in sicer pred sedmimi leti v Pekingu in pred tremi v Londonu. »Na met čez 82 metrov sem bil pripravljen že lani, a sem kljub temu zadovoljen z napredkom. Ni venomer le daljava pravi pokazatelj, kako trdo in kakovostno si treniral. Za zdaj lahko rečem, da sem zdrav, da vadim po načrtu. Imel pa sem nekaj težav v zimskem obdobju. Če seštejem vse skupaj, lahko rečem, da sem treniral šest tednov manj, kot bi si želel. Kljub temu menim, da imam dovolj časa za vrhunsko pripravljenost. Prvi vrhunec sezone pričakujem ob koncu junija,« pred začetkom sezone pravi atlet Massa.

Ko smo v nadaljevanju Kranjca vprašali, če je mislil na prvi vrhunec sezone na evropskem ekipnem prvenstvu v Bolgariji, je odgovoril: »Za zdaj lahko rečem, da je moj reprezentančni nastop vprašljiv in se bom zanj odločil po junijskem nastopu na finalu atletskega pokala. Odnos Atletske zveze Slovenije do nas športnikov ni dober. Počutimo se zapostavljene. Čas je, da se na to dejstvo opozori. Več o tej temi pa ta čas ne bi polemiziral.«