Če se dremeža lotite pravilno, vas bo osvežil, vam dal nove energije in vas pripravil za nove izzive, s katerimi se boste morali spopasti čez dan. Ko začutite prve znake utrujenosti, se torej v velikem loku izognite kavi, energijskim pijačam in sladkim prigrizkom, in se zaspanosti raje rešite na povsem naraven način, s kratkim dremežem.

Poiščite mirno mesto

Zelo verjetno je, da si boste dremeža zaželeli na kakšnem precej obljudenem mestu, kot je denimo v službi, na fakulteti ali na pomembnem dogodku. Ob takšnih priložnostih seveda nimate postelje ali zofe, kjer bi mirno zadremali. Poiščite čim bolj tih kotiček, kjer obstaja velika možnost, da vas ne bodo motili. Na fakulteti je to denimo knjižnica (če se skrijete v najbolj oddaljen kot, boste precej neopaženi), v službi pa se lahko zaprete v svojo pisarno ali se skrijete v nezasedeno konferenčno sobo. Za kratek dremež ne potrebujete postelje ali zofe, niti udoben fotelj ni nujno potreben. Pomembno je le, da sedete in glavo naslonite na najbližjo podlago: mizo, naslonjalo stola ali najbližjo steno. Za več udobja si lahko omislite manjšo blazinico, ki jo lahko uporabite v takšnih primerih.

Določite trajanje dremanja

Optimalno trajanje hitrega dremeža je od 20 do 30 minut; vse, kar je več, bo vaše stanje le še poslabšalo. Če se boste namreč zazibali v globok spanec, boste po bujenju precej slabe volje, vaša produktivnost pa bo še nižja kot prej. Odločite se torej, da se boste zbudili čez največ 30 minut – nato pa nastavite alarm in se vnaprej določenega časa tudi držite. Točna dolžina dremeža, ki najbolj ustreza vaših potrebam, je odvisna od vsakega posameznika. Najbolje je, da preizkusite različne možnosti in tako določite potreben čas. Ste dremali 20 minut, pa se še vedno ne počutite najbolje? Naslednjič si privoščite 30 minut. Ste po 30 minutah malce sitni? Naslednjič dremajte le 20 minut – očitno je za vaš organizem to boljša rešitev.

Izberite pravi čas

Najboljši čas za kratek dremež je okoli poldneva; takrat bo dremež našemu organizmu najbolj koristil. To se idealno ujema tudi z vašim časom za malico v službi. Namesto nezdravega sendviča si privoščite zdravilen dremež in tako naredite nekaj dobrega za svoj organizem. V vsakem primeru pazite, da si dremeža ne privoščite po četrti ali peti uri. Pozno popoldanski dremež bo namreč povzročil, da boste zvečer težko zaspali, kar seveda vodi v začaran krog. Če ste utrujeni v popoldanskih urah, raje zdržite še nekaj ur do večernega počitka – naslednji dan pa si dremež privoščite prej, četudi se vam zdi, da ga ne potrebujete.

Poskrbite za ozadje

Sčasoma se boste navadili, da vas bo zmanjkalo v nekaj minutah, na začetku pa sredi dneva morda ne bo prav lahko zaspati – še posebno, če ste na javnem mestu. Težko je v nekaj minutah izključiti stres, ki vas spremlja ves dan, pozabiti na vse obveznosti, ki vas še čakajo, ter premagati strah, da vas bo med dremežem kdo zalotil. Priskrbite si glasbo, ki vas pomirja, ali pa poslušajte kak dolgočasen, enakomeren ton, ki vam bo pomagal, da lažje zaspite. Ste navajeni zaspati ob zvoku televizorja? Morda vam bo pri prehodu v dremež pomagal radio.

Le izhod v sili

Zapomnite si, da je dremež, ki vam povrne moči, le izhod v sili, ki nikakor ne more nadomestiti rednega spanca. Čeprav vam bo dremež morda pomagal do boljšega počutja po neprespani noči, bo vaš organizem še vedno izčrpan, zato zamujenega spanca nikar ne pozabite nadomestiti tudi z dovolj dolgim in kakovostnim nočnim počitkom.

Vir: www.dormeo.net