Slavno nemško preteklost je Spiegel z naslovnico pokopal. »Nacionalna država ni nič naravnega, kar nastane s časom. Je izum,« so zapisali.

Evropski narodi – izumi 19. stoletja – se svoj obstoj že sto let trudijo prikazati kot (nad)naravni položaj ljudi, ki med seboj živijo v svetem incestu. V vsaki nacionalni državi častijo glasnike, ki izvor naroda postavljajo v daljno preteklost. Pred dvema tednoma so v stavbi slovenskega parlamenta gostili profesorja, ki razlaga, da so Slovenci tod živeli že pred 7500 do 46.000 leti. In da so »Protoslovenci« poseljevali Evropo od Grčije do Skandinavije. Na čem so te razlage utemeljene? Menda na analizi DNK!

Medtem se na istem prostoru drenja vsaj pet skupin, ki trdijo, da prostor pripada njim. V soboto se bo ena od njih, italijanska militantna organizacija Casa Pound, zgrnila v Gorico in tam zaznamovala veličino svoje italijanskosti. Na spletu so objavili podatek, da so po drugi svetovni vojni Jugoslovani pobili dvajset tisoč Italijanov – »samo zato, ker so bili Italijani«. Na čem je ta vojna genov utemeljena?

Za večino ljudi je znanost omejena na ekonomski izračun, kako konec meseca zvezati s koncem naslednjega meseca. A v Evropi nacionalnih držav prav zaradi tega vznikajo skupine, ki hrepenijo po znanstvenem odgovoru na vprašanje, kam spadajo. Če ne veš, kam spadaš, lahko ugotavljaš vsaj, od kod te hoče kdo izriniti. Iskanje mesta v družbi, ki nima oblike, je za individualiziranega posameznika velik napor. Olajšati se ga da s skupinskim vdajanjem nacionalni mitologiji, ki naj bi imela znanstveno ozadje. Genetika je bila – da se ne pozabi – ključno orožje nacistov v Nemčiji.

Seveda so na fašistična združenja nalepljeni ekonomski interesi. Skrajno desna gibanja in stranke so po vsej Evropi preplet politične trgovine, trgovanja z informacijami in obveščevalnimi podatki ter klasičnega osebnega bogatenja strankarskih voditeljev. Kdor za seboj vodi ljudi, generira denar. Ampak če množica, ki jo fašistična gibanja in stranke mobilizirajo, ne bi iskala »nečesa več«, bi ekonomija nestrpnosti padla.

Večno tragiko tovrstnega iskanja ponazarja zgodba bivšega madžarskega poslanca v evropskem parlamentu, visokega funkcionarja skrajno desne stranke Jobbik in ustanovitelja neofašistične Madžarske garde Csanáda Szegedija. Mož, ki je zaslovel z vpitjem, da Judje uničujejo Madžarsko, ki se je zavzemal za izstop Madžarske iz z judovstvom zastrupljene EU in je propagiral povezovanje »turanskih narodov«, ki da – zgodovinsko in geografsko – segajo v centralno Azijo, je po materi Jud. Njegova babica je preživela Auschwitz. Pisala se je Meisels.

Od tod do uganke, ki jo bodo v soboto v Gorici reševali pripadniki Casa Pound, ni daleč. Njihov apologet, Mussolinijev pribočnik Ezra Pound, ki je pred in med drugo vojno grmel proti Judom, je nosil ime starega judovskega svečenika. Še več: Ezra je bil tisti varuh čistosti, ki je že pred dva tisoč petsto leti Judom v Jeruzalemu razdiral poroke... Ker žene niso bile dovolj »čiste« krvi.