Okoli 1700 domačih in tujih gostov, ki se navdušujejo nad informacijsko tehnologijo, je v Portorožu razpravljalo o trendih, ki se hote ali nehote dotikajo našega vsakdanjega življenja. Z novo verzijo računalniškega operacijskega sistema windows so prisluhnili nezadovoljnim uporabnikom, razpravljali o prednostih shranjevanja podatkov v oblaku in o prihodnosti, fenomenu, ki se imenuje splet stvari.

Zdi se, da je Microsoft s prihajajočimi windows 10 priznal napako in se odmaknil od modela windows 8, ki je pri uporabnikih naletel na več negativnih kot pozitivnih odzivov. Zato so številni uporabniki še naprej prisegali na prejšnje različice, kot so bili denimo windows 7. Z najnovejšo verzijo, ki naj bi bila na voljo nekje v sredini leta, bodo združili najboljše od starega in novega. Vrača se denimo pogrešani meni start, prihaja pa enotna izkušnja »univerzalne platforme«, kar pomeni, da bodo imeli uporabniki enako izkušnjo, ne glede na to, ali uporabljajo tablico, telefon ali prenosnik.

Zapostavljeni miška in tipkovnica

David Vidmar iz slovenske veje Microsofta se strinja, da windows 8 niso bili uspešnica, ne bi pa mogel reči, da so bili napaka: »Vizija avtorjev je šla nekoliko predaleč in je predvidevala, da bomo vsi čez noč imeli zaslone na dotik, tako na namiznih kot prenosnih računalnikih, zapostavljeno pa je bilo klasično delo na namizju – z miško in tipkovnico. Gre bolj za 'napako' v percepciji in okusu kot v tem, da je z windows 8 tehnično kaj narobe. In windows 10 želijo popraviti tisto, pri čemer naj bi prejšnja verzija zgrešila. Brišejo meje med svetom na dotik in klasičnim namizjem ter ju zlijejo v celoto, ki jo bo lahko vsak uporabil, kot mu najbolj ustreza. Hkrati pa desetica prinaša še enotnejšo izkušnjo med različnimi napravami. To je nekaj novega. Nekaj, kar ni uspelo še nikomur,« poudarja Vidmar. Novost je tudi ta, da bo uporabnikom windows 10 vedno na voljo tudi najnovejša različica. V prvem letu po splavitvi nove različice pa bo za obstoječe uporabnike windows 7 in windows 8 nadgradnja na nov operacijski sistem brezplačna.

Mobilnost danes ni več zgolj telefonska

In na katere trende bomo morali biti uporabniki spleta, operacijskih sistemov in mobilnih naprav pozorni v letošnjem letu? Strokovnjaki za informacijsko tehnologijo, ki so ta teden izkušnje izmenjavali na NT-konferenci, poudarjajo predvsem trend mobilnosti, o katerem govorimo in beremo že leta. To je še vedno tisti trend, ki preoblikuje svet, v katerem živimo. A mobilnost danes ne pomeni več zgolj tega, da lahko s telefonom brskamo po spletu kjer koli. Mobilnost v letu 2015 je, da so lahko naši podatki dosegljivi vsepovsod, kjer koli. Pa naj bodo to igre, ki jih igramo najprej doma na konzoli, kasneje pa nadaljujemo prek telefona na letalu, ali pa dokumenti, ki jih lahko obdelujemo kjer koli, kadar koli, ne glede na napravo in način dostopa. Med novostmi, ki napovedujejo prihodnost, in za njih velja veliko zanimanja, prednjači internet of things (IoT), ki v prevodu pomeni »splet stvari«. Ta označuje naprave, aplikacije in uporabnike, ki so povezani v mrežo prek spleta. Ne govorimo zgolj o telefonih in računalnikih, temveč tudi o napravah v vašem domu ali službi – torej od alarmnih sistemov in videokamer do hladilnikov in osvetljave. Do leta 2019 naj bi bilo v splet stvari samo v podjetništvu povezanih že več kot 9,1 milijarde naprav.

(Ne)zaupanje v oblak

Sicer pa so še vedno, kot vsa zadnja leta, v ospredju tudi storitve v oblaku, saj so stroškovno ugodnejše in ponujajo več možnosti ter fleksibilnosti pri delu. Običajnemu uporabniku, ki je praviloma nezaupljiv, težavo predstavlja že sama beseda »oblak«, saj pogosto ne vedo, kje so njihovi podatki, kako se z njimi ravna in kdo lahko do njih dostopa. Gre torej za klasično vprašanje zasebnosti in varnosti na spletu. Po lanskih podatkih Statističnega urada RS je 43 odstotkov ljudi, ki so lani uporabljali internet, uporabljalo tudi storitve v oblaku. V poslovnem svetu je teh pri nas še vedno manj – le 15 odstotkov podjetij. Microsoft denimo svoje stranke miri z najnovejšim standardom glede varovanja osebnih podatkov v oblaku ISO 27018, ki ga podeljuje Mednarodna organizacija za standardizacijo. Ta vključuje več kot 140 držav in deluje že od leta 1947. Vsi uporabniki pa se morajo zavedati, da vsaka odločitev za hranjenje podatkov prinaša določena tveganja. Ta ne veljajo zgolj za oblak, temveč tudi za lastna podatkovna središča. Predvsem se morate najprej prepričati, kaj natančno od hrambe podatkov pričakujete, koliko časa jih želite hraniti in kako dragoceni so za vas podatki, ki bodo tam shranjeni. Na daljši rok je podatke, če jih ne želite lepega dne nenadoma izgubiti, morda primerneje hraniti v oblaku.