Po besedah predsednika organizacije Gianluce Iannoneja so Italijani, ki so se borili v strelskih jarkih, zgled žrtvovanja za svojo domovino. Iz spomina na ta epski podvig mora danes zrasti novo narodno prebujenje, ki bo v središče politike postavilo suverenost, identiteto in delo, poudarjajo.

V Gorici se je kot odziv na provokacijo Casa Pound organizirala skupina Fašiste ven iz Gorice, ki so se ji na družabnih omrežjih pridružili številni somišljeniki iz Italije in Slovenije, ki zavračajo fašistične ideje. Ti bodo organizirali protifašistični in antimilitaristični shod.

Proti shodu in s kritiko oblasti, ki so ga dovolile, se je oglasil odbor za obrambo vrednot upora in republikanske ustave pri pokrajini Gorica, ki poudarja, da gre za spodbujanje sovraštva in nasilja proti Goriški kot prestolnici miru. Shod neofašistov je obsodil predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze v Italiji Rudi Pavšič. »Zelo smo zaskrbljeni zaradi morebitnih posledic sprevoda, ki ga gibanje Casa Pound prireja sočasno z zaznamovanjem stoletnice začetka prve svetovne vojne in dan pred obiskom predsednika republike Sergia Mattarelle,« pravijo župani iz Tržiča, Štarancana, Ronk, Turjaka, Škocjana, Zagraja, Doberdoba in San Piera, ki pozivajo domačine, naj se ne udeležujejo desničarskega sprevoda, ki nikakor ni v sozvočju s sporočilom miru. Je pa shod podprl goriški občinski svet na čelu z županom Ettorejem Romolijem, ki ima vedno polna usta dobrososedskega sodelovanja.

Groba in žaljiva provokacija

Na provokacijo neofašistov so se odzvali tudi v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Predsednik Tit Turnšek je dejal: »Ocenjujemo, da je zborovanje neofašistov na Goriškem, v krajih najhujših in še ne kaznovanih fašističnih zločinov, neposredno po koncu prve in med drugo svetovno vojno, groba in žaljiva provokacija z namenom rušenja dobrih odnosov med Slovenijo in Italijo ter ustavitve procesa skupne graditve nove demokratične in protifašistične Evrope.«

V Združeni levici so dali pobudo na slovensko zunanje ministrstvo, naj v Rim pošlje javno noto za preprečitev shoda. Ob tem je poslanec ZL Matej Tašner Vatovec poudaril, da je napovedani shod v Gorici v času, ko se spominjamo 70. obletnice zmage nad fašizmom in nacizmom, neprijetna provokacija in nazoren dokaz, da je nova desnica oziroma, da so nova fašistična gibanja v Evropi v porastu.

Ni malo tistih, ki napovedujejo, da kljub okrepljenim policijskim enotam lahko pride do neredov in razbijaških pohodov po mestu. V Gorici naj bi se po nekaterih napovedih zbralo več tisoč privržencev fašizma in njihovih nasprotnikov iz Italije in Slovenije.