S tem pa se mnogi ne strinjajo, in ker natančnejših informacij o izračunih še nimajo, se je že formirala tudi civilna pobuda. Še ta teden naj bi se sestali tudi z županom Mirkom Vošnerjem in poskušali najti ustrezen kompromis. Kot pravi župan, se o dokončni ceni še vedno pogovarjajo, usklajujejo in zadevo rešujejo. »Tisti, ki so krojili politiko pred mojim prihodom, niso razmišljali o tem, da na koncu vsake samopostrežne trgovine stoji blagajna in je nakup treba plačati. Res se lepo sliši, češ, saj je denar v glavnem dala EU, a to še ne pomeni, da ne bo treba plačati nič. In račun, ki je izstavljen na koncu vsake takšne investicije, obremeni vse, poleg občine tudi občane,« pojasnjuje Vošner, ki je že med samo investicijo, kot podžupan, opozarjal na določene nepravilnosti in na to, da je projekt predimenzioniran.

A v nasprotju z Mučani so prebivalci Vuzenice in Radelj ob Dravi povečini že seznanjeni s ceno komunalnega prispevka, zato težav tam ni. V Radljah ob Dravi, denimo, so poleg kanalizacije zgradili še novo čistilno napravo, na katero bodo do leta 2017 priključili 4500 gospodinjstev, naložba pa je stala 8,4 milijona evrov.

V Radljah tudi na obroke

»Dejstvo je, da vsem enakega komunalnega prispevka ni mogoče zaračunati, saj bi to lahko na ustavnem sodišču padlo. Izračuni se delajo po točno določeni in javno objavljeni formuli, po kateri si lahko komunalni prispevek izračuna tudi vsak sam in je pravičen,« pravi župan Radelj Alan Bukovnik, ki je sprva tudi imel nekaj težav z občani. In tudi tam so se združili v civilno pobudo.

»A smo se hitro odzvali in se sistematično lotili spremembe odloka oziroma pripravljanja odloka o komunalnem prispevku. Že lani smo nato odlok tudi sprejeli, izračunali komunalni prispevek in občane seznanili z informativnimi izračuni. Konec poletja, ko bomo tudi zaključili poskusno obratovanje čistilne naprave, bomo ljudem tudi že začeli pošiljati prve odločbe, komunalni prispevek pa bodo lahko plačali v 12 zaporednih obrokih, kot to dovoljuje zakon,« pojasnjuje Bukovnik. In dodaja, da bodo tisti, ki že imajo kanalizacijo in živijo v stanovanjskih objektih, velikih 150 kvadratnih metrov, plačali največ 440, tisti, ki kanalizacije še nimajo, pa nekaj manj kot 900 evrov.

Izračune so naredili tudi v občini Vuzenica, kjer bodo tisti, ki se bodo na kanalizacijo priključevali na novo in imajo 150 kvadratnih metrov bivalnih površin in 600 kvadratnih metrov zemljišča, plačali 450 evrov. »Tisti, ki že imajo priključek, pa bodo imeli na to ceno 20-odstotni popust,« pravi župan Franjo Golob. Še nižji, in sicer med 150 in 200 evri, pa bo v Vuzenici komunalni prispevek za stanovalce v blokih z okoli 50 kvadratnimi metri bivalne površine.