»Ne morem potrditi, da te navedbe držijo, lahko pa zatrdim, da to ogroža vse odločitve sveta. Če poenostavim: tam, kjer sta svetnika glasovala enako, načelno ni težav, za vse druge odločitve pa seveda velja, da so v tem smislu nezakonite,« je povedal predsednik statutarnopravne komisije Janez Černe (SD). Kdo je odkril in kako je razkril tehnično napako v dvorani št. 16 kranjske občine, za zdaj še ni znano. Zagotovo pa tak spodrsljaj daje slutiti nove zaplete – zlasti če se je zamenjava zgodila že v prejšnjem mandatu ali če je bila povzročena namerno in ne zaradi tehnične napake. Ali je zamenjava tipk in s tem tudi rezultatov glasov samo v primeru teh dveh svetnikov, ki sta iz iste stranke, ali pa je mogoče, da je prišlo do česa podobnega tudi pri drugih, je novo vprašanje, ki bo pričakalo mestne svetnice in svetnike v Kranju na izredni seji naslednji teden. Nanj bosta morala odgovoriti župan Boštjan Trilar in direktorica mestne uprave Senja Vraber, ki je zadolžena tudi za pripravo in potek sej mestnega sveta. Svetnike pa čudi tudi vabilo na to sejo, saj je na njem zapisana zaporedna številka seje, kar daje vtis, da gre za redno sejo, čeprav so izredno pravzaprav sklicali svetniki. Redna seja je sicer napovedana šele za začetek junija.

Predhodnik pozabil na tri milijone

Župan Boštjan Trilar se tudi sicer sooča z vrsto težav, saj je prej močno koalicijo, ki ga je podprla na volitvah, razpustil marca. S koalicijskimi partnerji so se razhajali o sumih korupcije in kršitve kodeksa, ki ga je župan pred volitvami predstavil kot temelj drugačne, bolj poštene oblasti. Zdaj je kodeks mrtva črka na papirju, Kranj pa čakajo hude preizkušnje na številnih področjih. Eno, naložba v kanalizacijski in vodovodni sistem, bo tudi točka izredne seje.

Šele pred kratkim je župan namreč priznal, da je že ob primopredaji v novembru od Mohorja Bogataja izvedel, da so »pozabili« na dodatne tri milijone evrov stroškov. Ali jih bodo lahko pokrili z državnimi in evropskimi sredstvi, ne ve nihče, za vse bolj zadolženi proračun pa bi bil to zelo hud udarec. Ob politični krizi zaupanja je na pomolu še finančni primež v katerem tudi po oceni sedanje oblasti »padajo okostnjaki iz omar« še iz časov Mohorja Bogataja. Sleherni med njimi pa je že ali pa bo še kranjske davkoplačevalce stal veliko denarja.