Finančne težave organizatorjev niso novost, saj koreninijo v splošni gospodarski krizi in posledičnem pomanjkanju sponzorjev. V letu 2012 so luknjo še lahko krpali s prilivi iz naslova projekta Evropske prestolnice kulture, lani in predlani pa je tik pred zdajci vskočila občina in zagotovila dodaten denar. V letu 2014 je svojemu zavodu naknadno nakazala 324.000 evrov, 77.000 evrov pa je zagotovila še država.

Rukavina je ta sredstva izposloval tudi s trditvami, da se z manj kot 1,2 milijona evrov, kolikor je imel lani na voljo, ne da prirediti festivala in da na dodatna finančna krčenja ne pristaja. Letos mu je mestno vodstvo župana Andreja Fištravca že pred časom sporočilo, da v »izsušenem« mestnem proračunu ni več na voljo dodatnega denarja za njen občinski zavod. Proračun Narodnega doma Maribor so celo skrčili za kar 320.000 evrov.

»Te nove razmere smo dojeli kot izziv, s katerim smo se uspešno spopadli in smo se vrnili nazaj h koreninam,« je to včeraj komentiral Rukavina. V Narodnem domu Maribor so se odločili kljubovati varčevalnim ukrepom in zdaj želijo dokazati, da so sposobni ustvariti Festival Lent tudi z največ 750.000 evrov težkim proračunom, kar je le tretjina denarja, ki jim je bil na voljo v letih debelih krav.

Ostali brez glavnega odra na Dravi

»Težki časi terjajo sprejemanje težkih odločitev,« je ocenil direktor. »Odpovedati smo se morali najbolj prepoznavnemu simbolu festivala, plavajočemu odru na Dravi.« Za njegovo tehnično izvedbo so vsakoletno namenili več kot 200.000 evrov. Za ponazoritev: to je približno 10.000 evrov več, kot so lani zaslužili z vstopninami.

Potrebno bo tudi občutno programsko krčenje. O konkretnih številkah Rukavina včeraj ni želel govoriti, dejstvo pa je, da se bo v prvih dneh po otvoritveni plesni predstavi Sezona lova na Lentu dogajalo bore malo festivalnega. Festival Folkart, že 27. zapovrstjo, se bo večinoma odvijal v veliki dvorani SNG Maribor, njegov vrhunec pa bodo preselili na Trg Leona Štuklja.

Zares bo festival obarval mesto šele po 3. juliju. Vlogo osrednjega prireditvenega prostora bo prevzel letni avditorij Lutkovnega gledališča. Na njegovem odru bo nastopilo več zvenečih imen iz sveta jazza in svetovne glasbe. Med drugim napovedujejo koncert kitarskega dvojca Al Di Meola in Bill Frisell, nastopili bodo brazilska naveza Bossa Negra in Hamilton de Hollanda ter legendarni južnoafriški trobentač Hugh Masakela. »Važno je, da letošnjo leto preživimo in da ga preživimo kakovostno,« je dejal Rukavina.