Poročali smo že, da Zupančič te dni čaka na zaključek sojenja na velenjskem okrajnem sodišču, kjer se zagovarja zaradi napačne prevedbe plač septembra 2008. Za to si je prislužil ovadbo, pozneje pa je tožilstvo spisalo tudi obtožnico, v kateri mu očita nevestno delo. Zupančič je sedmim zaposlenim odobril napredovanje v višje plačne razrede, med temi naj bi ena od zaposlenih napredovala za kar 14 razredov, zdravstveni dom naj bi bil zaradi tega oškodovan za 176.000 evrov. Čeprav so zaposlenim na zahtevo ministrstva sporne plače znižali že pred štirimi leti, pa zaposleni do lani preveč izplačanega denarja od plač niso vrnili. Vlasta Zupančič, vodja računovodske in finančne službe v zdravstvenem domu, pa zatrjuje, da so nekateri preveč izplačane plače zdaj že vrnili. »Z vsemi zaposlenimi, ki so prejemali previsoke plače, je bil namreč sklenjen ustrezen dogovor o vračilu, ki so ga podpisali vsi. Nekateri so tako preveč izplačane zneske že v celoti vrnili, nekateri pa denar še vedno vračajo po obrokih, v skladu z dogovorom,« je pojasnila Zupančičeva.

Rekorderki 36.000 evrov preveč

Tako so v ZD Velenje vendarle izpolnili zahteve ministrstva, kljub vsemu pa je direktor Zupančič še na zadnjem sojenju marca letos, ko so še enkrat zaslišali izvedenca ekonomske stroke Igorja Klinarja, vztrajal, da je šlo za sistemsko napako in sam pri tem ni ravnal malomarno. Sodnika Franca Lesnika in tožilca Darka Oprešnika pa je skušal prepričati, da so se nepravilnosti, in to še bistveno večje, dogajale tudi v drugih javnih zavodih po Sloveniji, ker naj navodila ob prevedbi plač, ki so jih dobili, ne bi bila dovolj jasna.

Še več, čeprav naj bi Zupančiča na nepravilnosti nekateri zaposleni vztrajno opozarjali, med njimi reševalci, ki so se čutili oškodovane, ker so bili nekateri uvrščeni prenizko, jim direktor ni prisluhnil, ampak so bili zaradi tega, kot so pojasnjevali na sodišču, deležni celo določenih pritiskov. Zupančiču je stopila v bran le predsednica sveta zavoda Ružica Baketa, ki je dejala, da je bil zakon slabo spisan. Z njo pa se ni strinjal izvedenec Klinar, ki je dejal, da so bile vse prevedbe na spletni strani ministrstva tudi javno objavljene. Res pa se navodil niso držali vsi. Klinar je še ugotovil, da naj bi ena od zaposlenih od septembra 2008 do maja 2011 zaradi tega prejela kar okoli 36.000 evrov preveč denarja, kar pomeni, da se ji je plača povečala za okoli 35 odstotkov, čeprav je opravljala enako delo kot pred prevedbo.