Drugače kot z velikim zmagoslavjem kanadske reprezentance se 79. hokejsko prvenstvo najvišjega razreda ni moglo končati. V Pragi se je na dvotedenskem turnirju predstavila superiorna Kanada, ki je izstopala kot še nihče v moderni dobi hokejskih prvenstev. Finale z branilko lovorike Rusijo je bil hitro odločen, visoka zmaga s 6:1 je le še potrdila izjemno prevlado kanadskih hokejistov. Se v hokeju začenja njihova era?

Odločilen moštveni duh Kanade

Kanada je dominirala na vsaki tekmi in turnir sklenila brez oddane točke, kar ji je prineslo dodatno nagrado v višini milijona švicarskih frankov. Končna razlika v zadetkih 66:15 le dokazuje njeno moč, saj je na vsakem obračunu zabila skoraj sedem golov. Novi svetovni prvaki so se predstavili z moštvenim duhom, kar so po koncu šampionata omenili številni. V izločilnih bojih so dobili le en gol. Finale je bil kot igra mačke z mišjo, čeprav so za rusko vrsto zaigrali asi, kot so Aleksander Ovečkin, Jevgenij Maljkin, Ilja Kovaljčuk... Ko je Kanada zabila šesti gol, so imeli Rusi šele sedem strelov v okvir tekmečevega gola. Na koncu je bila razlika v strelih na vrata 37:12, le v drugi tretjini pa 14:1. To je že 25. svetovni naslov za Kanado in prvi po letu 2007, ko so prvaki postali v Moskvi, kjer se bo hokejska elita ustavila prihodnjo sezono.

Zaključna slovesnost z dvigom pokala je bila še posebej čustvena za kanadskega kapetana Sidneyja Crosbyja, ki se je pri 27 letih uvrstil v častitljivi trojni zlati klub hokejistov z osvojeno lovoriko v severnoameriški ligi NHL in zlatima kolajnama na olimpijskih igrah ter svetovnih prvenstvih. S Crosbyjem vred je ta mejnik doslej doseglo šestindvajset igralcev, kar je glede na število poskusov velik dosežek. Ne gre prezreti, da je svetovno prvenstvo od leta 1930 poskusilo osvojiti že več kot 15.000 hokejistov. Na Stanleyjev pokal za zmago v NHL je v več kot stoletni zgodovini jurišalo več kot 9000 hokejistov, medtem ko je dobrih 4000 igralcev skušalo zmagati na olimpijskih igrah. Crosby je vse tri lovorike osvojil kot kapetan, kar doslej ni uspelo še nikomur. Glede na njegovo konstantnost je pričakovati, da se ne bo ustavil. Zdaj ima Kanada tudi najboljše izhodišče pred prihajajočimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu 2018, saj je prevzela vodstvo na lestvici Mednarodne hokejske zveze.

Crosby je imel privilegij in srečo

»V veliko čast si štejem, da lahko sedim zraven tako izjemnih hokejistov, ki so pred menoj osvojili tri najpomembnejše hokejske lovorike. Imel sem privilegij, da sem lahko igral v tako izjemnih moštvih, saj mi brez pomoči soigralcev ne bi uspelo. Včasih potrebuješ tudi nekaj sreče, saj se v športu hitro obrne,« je ob robu nedeljskega zmagoslavja v praški dvorani razlagal Sidney Crosby, ki ga je finalni razplet presenetil. Zvezdnik Pittsburgha je priznal, da pred tekmo niso razmišljali o tako prepričljivi zmagi, da pa so ravno zaradi poteka tekme in hitrega vodstva zaigrali bolj sproščeno. Kanadski selektor Todd McLellan je izpostavil, kako ponosen je na svoje varovance. »Rasli smo iz tekme v tekmo. Ta generacija ima veliko talenta, a zgolj s talentom ne moreš zmagovati. Moštvo je treba pravilno usmeriti, fantje morajo vložiti veliko truda. V finalu smo imeli večjo motivacijo kot Rusija,« je razlagal McLellan.

V ruskem taboru so bili kajpada poklapani. V Ostravi in kasneje v Pragi so imeli zdaj že nekdanji svetovni prvaki bučno podporo s tribun. Njihovi navijači so se v okolici dvoran in v hotelih kar malce arogantno šopirili, da jih na poti do lovorike nič ne bo ustavilo. Finalna lekcija je bila boleča. »V drugi tretjini smo zapravili tekmo, saj smo le enkrat streljali. Seveda pa je Kanada igrala odlično. Jasno je, da so zelo izkušeni, kar so pokazali v finalu. Za mlade ruske hokejiste je bilo zadnje dejanje tega prvenstva dobra izkušnja za prihodnost,« je razlagal Aleksander Ovečkin, ki se je Rusiji pridružil šele v polfinalu. Na letalo za Prago je sedel že nekaj ur po izpadu iz končnice v NHL, kjer je bil neuspešen z Washingtonom. Ni dvoma, da bo Rusija prihodnjo pomlad, ko bo šampionat potekal v novi dvorani v Moskvi in St. Peterburgu, pod še večjim pritiskom javnosti. Spodrsljaj iz lanskega Sočija, ko so gostitelji Rusi izpadli že v četrtfinalu, še vedno živi. Le naslov svetovnega prvaka 2016 na domačem ledu bi lahko omilil rusko bolečino, kar bo glede na kanadsko živahnost nadvse zahtevna naloga.

Zupančič prvi kandidat za selektorja

In Slovenija? Hokejska zveza v nasprotju z napovedmi po koncu slovenskih nastopov v Ostravi ni niti kandidirala za organizacijo turnirja skupine B, ki bo aprila prihodnje leto tako že drugič zapored v Krakovu na Poljskem. Vnovično zadnje mesto med elitno šestnajsterico je odneslo sanje o zaslužku, saj ne gre spregledati, da je hokejska zveza za priprave na češki mundial najela posojilo. Znotraj zveze se bodo zdaj posvetovali o novem selektorju. Prvi kandidat za naslednika Matjaža Kopitarja je njegov dosedanji pomočnik Nik Zupančič. Obenem ne bi bilo slabo, da bi v zvezi poskusili razširiti strokovni kader v članski reprezentanci, saj tudi dosedanji trenerji nosijo pomemben del odgovornosti za gladek izpad na treh prvenstvih zapovrstjo.

Se je pa v slovenskem hokeju že začela tekma za najvišje stolčke. Dosedanji predsednik Matjaž Rakovec na terenu izgublja podporo, razrešitev bi ga lahko doletela že na prihajajoči junijski skupščini. Napetost v hokejski zvezi je opazna že zdaj, saj je Rakovec v izjavah za različne medije v igro za predsednika vpletel tudi nekdanjega šefa zveze Ernesta Aljančiča, ki se je od namigovanj že ogradil. Zagotovo ni naključje, da Rakovec predvsem v zadnjih dneh občutno napihuje dogajanje iz ostravskega salona VIP. V javnosti se obnaša nenavadno in daje vtis, kot da bi pozabil, kdo je pravzaprav začel provokacije in pri kateri mizi je morala posredovati varnostna služba.