Začetek mednarodne atletske sezone se včeraj ni izšel po slovenskih notah. Na mitingu diamantne lige v Šanghaju sta namreč slovenski atletinji igrali stranski vlogi. Tina Šutej je bila osma v skoku ob palici (preskočila je 438 centimetrov), Martina Ratej pa je bila deveta v metu kopja (59,39 metra).

S prvega velikega mitinga sezone se bo slabe volje vrnila v Slovenijo predvsem Martina Ratej. Konjičanka je bila namreč v preteklosti znana po tem, da je bila na začetku sezone vselej odlično pripravljena. Pred petimi leti je denimo v Dohi dosegla državni rekord, z istega prizorišča se je lani vrnila domov z zmago. Letos sicer ni imela te sreče, da bi znova začela sezono v Dohi, kjer so se najboljši svetovni atleti merili v petek, temveč se je serija mitingov v metu kopja za ženske začela v Šanghaju. Pred potjo je sicer povedala, da še ni najbolje pripravljena, kljub temu pa je pričakovala mete, dolge okrog 63 metrov.

Najboljša slovenska atletinja je v Šanghaju orodje vrgla le trikrat, saj jo je do osmega mesta, ki bi ji prineslo dodatne tri mete, ločilo sedem centimetrov. »Kar zadeva teh sedmih centimetrov, je imela Martina malce smole. Sicer pa nisem preveč razočaran. Vedeli smo, kako je na začetku sezone pripravljena Martina, in vemo, da je sposobna vreči kopje tako daleč, kot je napovedovala,« je nastop Ratejeve ocenil trener Andrej Hajnšek. »Danes bo trenirala v Šanghaju, nato pa bo šla na pot proti domu. Zavedamo se, da bo naslednje tekmovalno obdobje za Martino zelo naporno. Kljub temu bo imela dovolj časa, da se dovolj dobro pripravi na miting v Ostravi, ki bo prihodnji teden,« je sklenil Hajnšek.

Rezultati v metu kopja v Šanghaju so pokazali, da je vrh v tej disciplini izjemno razširjen, saj zajema atletinje z vseh celin sveta. Prednost domačega terena je izvrstno izkoristila Kitajka Lu Huihui, ki je edina vrgla orodje čez 64 metrov. Drugo in tretje mesto Južnoafričanke Sunette Viljoen in Avstralke Kimberley Mickel (obe sta dosegli daljavo 63,60 metra) je bilo pričakovano. Izmed najboljših svetovnih metalk je v Šanghaju manjkala Barbora Špotakova, ki se bržčas pripravlja na domači miting v Ostravi, na katerem bo skušala že na začetku sezone vliti tekmicam strah v kosti.

Tudi v ženskem skoku ob palici atletinje na začetku sezone niso blestele. Z najboljšim letošnjim izidom na svetu je bila najboljša Grkinja Nikoleta Kiriakopulu (473 centimetrov), ki je letvici na 458 in 468 centimetrov preskočila v tretjem poskusu.

Junakinja Šanghaja je bila Almaz Ayana, ki je v teku na 5000 metrov s časom 14:14,32 za dve sekundi zaostala za svetovnim rekordom, tekmice pa je prehitela za 150 metrov. 23-letna Etiopka je svoj osebni rekord izboljšala kar za enajst sekund. »Želela sem si teka pod 14:20, o svetovnem rekordu pa sploh nisem razmišljala. Tudi v sanjah si nisem prestavljala, da sem tako hitra,« je bila odkrita Almaz Ayana. Že 23. zmago zapored je v troskoku dosegla Kolumbijka Caterine Ibargüen, medtem ko se je Nigerijka Blessing Okagbare v teku na 100 metrov spustila pod mejo enajstih sekund. Prestižni dvoboj v skoku v višino med Ukrajincem Bogdanom Bondarenkom in Katarcem Mutazom Eso Baršimom je dobil slednji, ki se je po preskočenimi 238 centimetri odpovedal nadaljnjim poskusom.

Bolj kot v Šanghaju so bili z vidika vrhunskih rezultatov v petek razpoloženi atleti v Dohi. Junaka dneva sta bila Kubanec Pedro Pablo Pichardo in Američan Christian Taylor. Oba sta namreč v troskoku preskočila magično mejo 18 metrov, kar je doslej v zgodovini troskoka uspelo le šestim skakalcem. Tudi v Dohi tretjeuvrščenemu Francozu Teddyju Tamghu, ki je bil osmoljenec tekme, saj si je v tretji seriji strgal ahilovo tetivo, tako da je sezona zanj že končana. Nekdanji dopinški grešnik Justin Gatlin je dal s časom 9,74 na 100 metrov misliti tekmecem, predvsem Jamajčanu Usainu Boltu, ki v tem času ni konkurenčen Američanu.