Kar se tiče ciljev, ima ekipa iz Šaleške doline po dveh tekmovanjih (pokal Slovenije in pokal EHF) polovičen izkupiček. Domačo lovoriko so jim speljali Celjani, z uvrstitvijo na turnir v Berlinu pa so – čeprav niso zmagali – izpolnili cilj. A zdaj prihaja vrhunec sezone, ki bo verjetno odločilno vplival na nadaljnjo usodo kluba na vseh področjih. Dosežek v slovenski ligi je edino merilo za oceno (ne)uspešnosti sezone, za Velenjčane pa igra le ena opcija: osvojitev naslova in igranje v evropski ligi prvakov v sezoni 2015/16.

V Berlinu igralci Gorenja niso bili pod psihološkim pritiskom in imperativom uspeha, drugače pa je v končnici domače lige. Že v polfinalu jim je spodrsnilo na prvi tekmi proti Mariboru v Rdeči dvorani, a so se nato izvlekli v Taboru in izsilili tretjo. Če bi proti Štajercem povedli z 2:0 v zmagah in si že pred Berlinom zagotovili nastop v finalu lige, bi se znebili velikega bremena. Zdaj pa jih dobrih 48 ur po prihodu iz Nemčije čaka nova tekma sezone proti Mariboru, ob morebitnem uspehu pa nato tri dni kasneje že prva tekma velikega finala s Celjem. Ker se v finalu igra na tri zmage, obstaja možnost, da se bodo s Celjani pomerili petkrat – in to v pičlih 12 dneh (od 23. maja do 3. junija). Če k temu prištejemo že šest odigranih tekem od 6. maja dalje (štiri v domači ligi in dve v Berlinu), se lahko zgodi, da bo Gorenje v 28 dneh odigralo kar 11 tekem!

Tako naporen tekmovalni ritem utegne biti eden jezičkov na tehtnici v končnici sezone. Če se bodo Velenjčani uvrstili v finale, bodo imeli več težkih tekem v rokah in nogah, a sočasno bodo precej bolj utrujeni in z minimalno časa za pripravo. Na nasprotni strani bodo Celjani, ki so si že v sredo zagotovili finale, do prve tekme z Gorenjem pa bodo imeli deset dni časa za pripravo. Ob tem ni nezanemarljivo, da je celjska ekipa v skoraj popolni zasedbi, velenjska pa se že tedne in mesece bori s poškodbami. Že v Mariboru je moral kljub poškodbi mečne mišice v ogenj najboljši igralec Staš Skube, prav tako v Berlinu, v sredo v Velenju bo moral igrati tudi z »eno nogo«. Če bo kljub poškodbi igral do konca sezone, si lahko Gorenje obeta jagodo na torti sezone, v kateri je doživelo že tri šoke: ostalo je brez igranja v ligi prvakov in ligi Seha ter brez pokala Slovenije. Brez Skubeta je ekipa vsaj za tretjino slabša in proti Celjanom s krvnikom Brankom Tamšetom na čelu (kot trener Gorenja ali Celja na 12 tekmah v zadnjih štirih letih še ni izgubil sosedskega dvoboja) in s 47. zaporednimi zmagami na slovenskih tleh skoraj brez možnosti.