Ekipa Tibopo razvija mdrive, sistem za nadzor dvoročnega upravljanja z vozili, ki naj bi zmanjšal posledice motenj med vožnjo, kot so telefoniranje, pisanje SMS, prehranjevanje in pitje, iskanje radijskih postaj ali nameščanje GPS naprav, pa tudi ličenje. Vse to namreč občutno zmanjšuje voznikovo pozornost med vožnjo. Sistem je sicer še v razvojni fazi, zato je še nekaj neznank.

Poleti, ko naj bi zaključili razvoj, bodo testirali tako v Sloveniji kot v Srbiji, kasneje še v Švici in Nemčiji, v sodelovanju z Inštitutom za korporativno varnost pa bodo izdelali tudi študijo o vplivu sistema mdrive na varno vožnjo, je pojasnil Andrej Podvršič, ki je v ekipo prinesel znanja s področja varnosti v prometu in tudi veliko povezav, saj je bil med drugim generalni direktor policije in generalni konzul v New Yorku, zdaj pa je izvršni direktor za varnost v multinacionalki Du Pont v Ženevi.

Sistem bo mogoče vgraditi v vsako vozilo, njegov namen pa je voznika zvočno opozoriti, ko bo imel dalj časa na volanu samo eno roko, prav tako bo sistem zbiral podatke o voznikovem ravnanju in jih posredoval podjetju – lastniku službenega vozila. Tibopo bo za nakup naprave nagovarjal tako podjetja kot starše mladih voznikov. Četudi je na trgu veliko celovitih sistemov, ki jih v svoje avtomobile že vgrajujejo glavni avtomobilski proizvajalci, kot sta Volvo s sistemom eye movement, za katerega razvojniki zagotavljajo, da po letu 2020 nesreče z njihovimi avtomobili ne bodo več mogoče, in Mercedes z attention assist, so člani Tibopo, ki ga vodi Žiga Besal, o svojem uspehu prepričani.

Med ostalimi štirimi finalisti izbora Start:up Slovenija je tudi ekipa Inovine, ki je razvila rešitev za hitro proizvodnjo penine magyeast. Kot je pojasnil Uroš Pečavar, so zasnovali rešitev za magnetno separacijo kvasne usedline iz penine, ki postopek z zdajšnjih več tednov skrajša na pol ure. Ekipa Coinhab s platformo za skupinsko gradnjo Coinhab skuša zagotoviti graditeljem, iskalcem novega doma, za kar 30-odstotkov nižje stroške gradnje. S svojo rešitvijo namreč povezujejo graditelje, arhitekte in nepremičninske agencije.

Za potapljače bodo verjetno zanimive tihe karbonske plavutke ekipe Kratek. Prodajati naj bi jih začeli prihodnje leto, uporabnikom pa omogoča kar za 40 odstotkov večji izkoristek moči. Na menedžerje je mislila ekipa SBT, ki je razvila orodje za upravljanje tveganja in odločanje SBR – silver bullet risk. V ekipi so prepričani, da SBR rešuje problem celovitega upravljanja tveganj v podjetju in vodstvu pomaga sprejemati boljše rešitve, saj jim zagotavlja informacije o težavah in priložnostih, ki lahko bistveno vplivajo na poslovanje podjetja.

Sicer so bili lanski zmagovalci tekmovanja Start:up Slovenija člani podjetja OOG, ki ga vodi dr. Igor Marjanovič. Ekipa je izdelala stekleničke s sistemom H2O-Pal za spremljanje količine popite vode. Uporabnika obvešča, če je popil premalo vode po njegovem mobilnem telefonu. Stekleničko so lani sicer prijavili tudi na Kickstarterju, a kampanje niso izpeljali uspešno, zato so kasneje pospešeno delali na prepoznavnosti. Prve stekleničke so kupcem začeli pošiljati v teh dneh.