Prodajni postopek družbe Žičnice Bohinj Vogel, ki naj bi bil v preteklih mesecih večkrat tik pred zaključkom, se zapleta. V boj za nekaj več kot 50-odstotni delež v lasti družbe KD Kapital se ob avstralskem poslovnežu slovenskih korenin Anthonyju Tomažinu podaja vsaj še en resen kupec.

Po naših informacijah prihaja novi interesent iz Ukrajine. Poleg smučišča Vogel naj bi ga zanimale še druge priložnosti za vlaganja v Bohinju in njegovi okolici. Več za zdaj ni znanega: Tomažin o novem kupcu ne ve nič, v KD Group, lastnici KD Kapitala, pa tako podrobno prodajnega postopka ne komentirajo.

Ne mudi se niti prodajalcem niti kupcem

»Interesa prodajalca in kupca morata doseči skupni imenovalec,« je sicer dejal Damijan Korošec iz KD Group, prvi nadzornik smučarskega centra Vogel, in nakazal, da s kupci še ni našel skupnega jezika. Čeprav je družba Žičnice Bohinj Vogel uvrščena med nestrateške naložbe KD Group, se s prodajo ne mudi. »Ne gre za razprodajo premoženja,« zatrjuje Korošec, ki je zadovoljen s poslovanjem družbe Žičnice Bohinj Vogel.

Od leta 2011, ko je smučišče Vogel pridelalo skoraj 120.000 evrov izgube, je sledil preobrat. Lanski prihodki od prodaje so dosegli rekordnih 3,34 milijona evrov, kar je dobrih 16 odstotkov več kot leto prej in kar 45 odstotkov več kot leta 2011. Družba, ki je imela ob koncu leta 57 zaposlenih, je lani ustvarila dobrih 180.000 evrov čistega dobička.

Zanimanje za nakup enega najbolje delujočih slovenskih smučarskih centrov je zato v preteklih mesecih izrazilo več ponudnikov. Resna sta vsaj dva; že prej omenjeni vlagatelj iz Ukrajine in Tomažin, vendar očitno oba še oklevata pred sprejetjem končne odločitve, ki bo bržkone povezana z velikimi vložki v nadaljnji razvoj.

Po oceni Tomažina, sicer lastnika računalniške družbe RRC in več ljubljanskih gostinskih lokalov, bi bilo treba v nadaljnji razvoj Vogla vložiti vsaj od šest do osem milijonov evrov. Poleg nove štirisedežnice je nujna obnovitev in razširitev sistema kanalizacije in vode. »Projekt je zahteven, a perspektiven,« meni Tomažin, ki ga Vogel zanima tudi zaradi tega, ker privlači goste skozi vse leto.

Neznanke zavlačujejo prodajni proces

A potencialne vlagatelje lahko odvrne počasno obračanje kolesja državnega aparata, ki vse od spremembe zakona o Triglavskem narodnem parku leta 2010 še ni sprejel državnega prostorskega načrta za Vogel. Lastnik smučišča tako vsaj za zdaj še ne more uresničiti naložb v sistem umetnega zasneževanja, nove žičnice, sedežnice in širitev smučišča.

Tomažina na drugi strani najbolj skrbi razplet sodnih postopkov proti nekdanjemu vodstvu Žičnic Bohinj Vogel, ki mu tožilstvo očita, da je na dokumentih, pomembnih za pridobitev 1,7 milijona evrov evropskih sredstev, prilagodilo datume izvedbe gradbenih del. Vpleteni naj bi na ta način pridobili protipravno premoženjsko korist. »Če sodišče ugotovi, da je prejšnja uprava kršila zakon, lahko na družbo Žičnice Bohinj Vogel pade večmilijonsko breme,« pojasnjuje Tomažin, ki pred odločitvijo sodišča ne bo brezglavo kupil Vogla.

A to je izredno malo verjeten scenarij. Obsodba vodstva namreč ne bi avtomatično pomenila, da morajo Žičnice Bohinj Vogel vrniti evropska sredstva. Po naših informacijah v projektu ni bil »napačno uporabljen niti evro«. Nepravilnosti pri porabi sredstev ni izsledila niti revizija ministrstva za gospodarstvo.