Čeprav so na svetovnem prvenstvu skupine A včeraj začeli bitko za četrtfinale, je bilo popoldne pred hokejsko dvorano ČEZ Arena v Ostravi manj ljudi kot na običajni dan v predtekmovanju. Tribune niso bile polne do vrha, obiskovalci v navijaškem parku so se zadrževali v šotorih pod streho, da jih ne bi zmočil dež. Na severovzhodu Češke se pozna, da je mesto že zapustilo nekaj tisoč navijačev. Slovaki, denimo, so v velikem številu odšli domov, Finci pa skupaj z reprezentanco na osrednje praško prizorišče. Kljub temu so organizatorji tekmovanj sporočili, da so že pred boji za kolajne izboljšali lanski rekord po obiskanosti tekem iz Minska, kjer si je turnir ogledalo več kot 640.000 navijačev. Na Češkem sta bili dvorani v povprečju več kot 85-odstotno zasedeni.

Nad tekmovalnim delom v Ostravi so sinoči spustili zaveso, saj se bo bitka za odličja v celoti preselila v Prago. Življenje v železarskem mestu se tako počasi vrača v vsakdanji ritem. Številni policisti, ki so tukaj vse dneve in noči varovali tudi vhode medijskih hotelov, bodo odslej opravljali običajne dolžnosti v pisarni in na terenu. Ostravski gostinci bodo z veseljem preštevali dobiček, ki so ga ustvarili med dvotedenskim turnirjem, saj so bili vrtovi številnih lokalov v starem mestnem jedru vseskozi polni. Predvsem za Skandinavce je Češka zaradi ugodnih cen hrane in pijače obljubljena dežela, svetovno prvenstvo pa je bilo za vse obiskovalce le še pika na i prijetnemu družabnemu dogodku. Organizacija hokejskih tekmovanj v tem delu Evrope pač nikdar ne razočara, saj je bilo podobno veselo tudi pred štirimi leti na sosednjem Slovaškem, kamor se bo hokejski vrvež znova preselil spomladi 2019. Povsem drugače je na severu celine, kjer prizorišči v Helsinkih in Stockholmu nazadnje še zdaleč nista ponudili tolikšnega hokejskega zanimanja kot tukaj.

V Ostravi je včeraj največ pozornosti pritegnil večerni derbi med branilko naslova svetovnega prvaka Rusijo in Švedsko, ki se je v zaključku spremenil v srhljivko. Rusi so po odličnem začetku tekme vodili že s 3:0, a so Švedi pet minut pred koncem izenačili. Kmalu zatem je odločilni gol za rusko zmago zadel Jevgenij Maljkin, ki se je razveselil tudi novega aduta v reprezentančni selekciji. Potem ko je zvezdnik Washingtona Aleksander Ovečkin izpadel iz končnice NHL, je že zvečer sedel na letalo in bo danes dopoldne pripotoval v Prago. Ovečkin je velik domoljub, saj od leta 2010 nikdar ni zamudil nastopa za rusko vrsto in v tem času trikrat osvojil zlato odličje. Popoldanski obračun med ZDA in Švico so s 3:1 zanesljivo dobili prvi, v Pragi pa so znova podivjali Kanadčani. S kar 9:0 so odpihnili Belorusijo in potrdili vlogo prvih favoritov turnirja. Zvečer je domača reprezentanca Češka gostila Fince in jo premagala s 5:3, jeziček na tehtnici pa je bil 43-letni veteran Jaromir Jagr, ki je za domačine dosegel dva gola, tudi odločilnega za 4:3 v 56. minuti.

Risi bodo vrnitev med elito lovili na Poljskem

Včeraj se je v Pragi začel tudi redni letni kongres Mednarodne hokejske zveze (IIHF). Danes dopoldne so delegati glasovali o organizaciji svetovnega prvenstva skupine B, ki bo med 23. in 29. aprilom prihodnje leto tako kot letos v poljskem Krakovu. Sprva je željo po organizaciji prvenstva poleg Poljske napovedala tudi Slovenija, a so se pri HZS kandidaturi kasneje odpovedali.

Na SP bodo poleg Poljske in Slovenije nastopile tudi Avstrija, Japonska, Italija in Južna Koreja. Vrnitev v elitno divizijo, leta 2017 bosta SP gostili Nemčija in Francija, prinašata prvi dve mesti.

Znano je tudi že, da bodo kvalifikacije za olimpijske igre leta 2018 v Pjeongčangu potekale med 1. in 4. septembrom prihodnje leto. Slovenija bo nastopila na kvalifikacijskem turnirju v Belorusiji, kjer bo poleg domače izbrane vrste njena tekmica tudi Danska, zadnji nasprotnik pa še ni znan, saj se bo moral na turnir še uvrstiti.