»Analiza po koncu etape je pokazala, da je bil glavni vzrok slabšega izkoristka v zaključku napaka pri izbiri velikosti sprednjega verižnika. V zadnjih sto metrih sploh nisem mogel razviti polne hitrosti. Pri 70 kilometrih na uro sem prenos 53-11 vrtel že cel zadnji kilometer. Ko sem za finale v boju z Greiplom želel prestaviti na težji prenos, pa ni bilo več kam. Vse drugo je bilo dobro izvedeno. Pomoč ekipe Giant, dobro sem se prerinil v ospredje in tudi počutil sem se dobro,« je slovenski kolesar Luka Mezgec opisoval ozadje zaključka šeste sprinterske etape Gira d'Italia, ki jo je končal kot osmi. Za junakom Nemcem Andreem Greiplom, gorilo iz Rostoka, in šestimi Italijani (Pelucchi, Modolo, Belletti, Nizzolo, Petacchi, Viviani).

»V ekipi smo glede na vremenske napovedi na cilju predvidevali veter v prsi, a je potem pihal v hrbet, kar je bila ključna sprememba, kjer smo se ušteli,« je dodatno pojasnil Kamničan. Giro je imel včeraj vseeno v vseh pogledih močan slovenski ton. Grega Bole je bil 15. Jan Polanc pa je sploh ves dan preživel v središču pozornosti kot nosilec modre majice najboljšega hribolazca, potem ko je v sredo zadel »jackpot«, kot je izjemno zmago komentiral Mezgec.

Jan Polanc je užival

»Užival sem. Ni bilo težko obdržati majice. Le veter je malce poskrbel za pestrost etape. Prijeten dan je bil zame. Še v ciljnem sprintu so padli daleč pred menoj, da sem se lahko varno izognil,« je Jan Polanc opisal drugi sanjski dan na Giru. V ravninski etapi z le enim gorskim ciljem nižje kategorije mu ni bilo težko obdržati majice, saj ubežniki niso bili nevarni. Po pravilniku UCI je majica hribolazca tretja najbolj prestižna majica, a med kolesarji za mnoge velja več kot rdeča (Greipel jo je prevzel od Vivianija), ki je rezervirana za najboljšega po etapnih uvrstitvah. »Po zmagi sem kar dobro spal, čeprav smo legli k počitku šele po polnoči,« se je pošalil mladenič iz Britofa. »Mogoče še ne dojemam uspeha. Vem le to, da bom doslej povsod omenjen kot zmagovalec etape na Giru, in to je zelo lepo slišati. Tudi v ekipi je zmaga prinesla olajšanje. Glavno delo je z eno zmago že narejeno. Dobro, da je to že v prvem tednu in bomo lahko nadaljevali brez bremena. Modre majice ne bom predal brez boja. Danes verjetno ne bo težko. Vsaj če so konkurenti pametni, da se za nekaj točk v tako dolgi maratonski etapi (265 km) ne bomo zakadili,« je sinoči razmišljal eden od štirih nosilcev prestižnih majic.

Glavni je bil seveda Alberto Contador. Kljub izjemnemu trudu ekipe zanj ni bil srečen dan. Tako kot je Grega Bole nastradal v tretji etapi, ko je 700 metrov pred ciljem zadel navijača s kamero, ki se je nagnil čez varnostno ogrado in mu preprečil zmago, je amaterski fotograf zaradi iste nerodnosti tokrat povzročil skupinski padec tik pred ciljem. Efekt domin se je zgodil tik za Boletom. Na tleh se je znašel tudi nosilec rožnate majice Alberto Contador. Ob slovesnem oblačenju rožnate majice po koncu etape ni zmogel obleči. Izpahnjena rama je bila večerna diagnoza. V ekipi Saxo-Tinkoff niso prepričani, ali bo Contador danes sploh lahko nadaljeval, odločitev pa bodo sprejeli zjutraj. Na smolo Contadorja je na vrsti maratonska etapa (265 km) s ciljem v okolici Rima za mojstre klasik (Gilbert, Matthews). Glede na traso se obeta nova velika priložnost za Grega Boleta. Mezgec je po ogledu potovalne knjige že obupal.

Britanska ekipa Sky pride v Slovenijo

Trase etap organizatorji vedno določijo z veliko mero občutka za dramatiko poteka dirke, zato tudi zahtevnejši zaključki, da utrujajo kapetane v boju za končno zmago že pred težkimi gorskimi etapami, kot sta v soboto in nedeljo. Da ima koncept dirke glede trase vedno določen smisel in posebna pravila, se je izkazalo tudi ob uradni predstavitvi trase 22. dirke Po Sloveniji.

Koncept gre na roko uglednim gostom z letos napovedano kultno britansko ekipo Sky (napovedujejo št. 2 Gira Richieja Porta), italijansko Lampre (Jan Polanc) in rusko Katjušo (Tiago Machado), med katerimi se bodo mnogi pripravljali tudi na francoski Tour. Že četrtič se bo začelo z vožnjo na čas v Ljubljani (8,8 km), nadaljevalo z razgibano in selektivno etapo Škofja Loka–Kočevje čez prelaz Gola reber nad Kolpo, zelo zahtevno gorsko etapo od Dobrovnika v Prekmurju do lani odkritega pohorskega bisera Treh kraljev, ki ima v zadnjih 80 kilometrih skoraj 3000 metrov višinske razlike, in tradicionalnim zaključkom (od Rogaške Slatine) do Novega mesta. Kako dobro zasedena je dirka Po Sloveniji, kaže 77. mesto na lestvici najbolj kakovostnih dirk na svetu. Šteje kakovost kolesarjev na dirki. V času Gira so zelo zgovorni podatki, da je velika večina glavnih akterjev že z uspehom vozila v Sloveniji.

Izidi, 6. etapa (183 km): 1. Greipel (Nem, Lotto Soudal) 4,19:42, 2. Pelucchi (Ita, IAM), 3. Modolo (Ita, Lampre-Merida), 8. Mezgec (Slo, Giant-Alpecin), 15. Bole (Slo, CCC Sprandi Polkowice), 102. Polanc (Slo, Lampre-Merida) vsi isti čas, skupno: 1. Contador (Špa, Tinkoff-Saxo) 20,25:36, 2. Fabio Aru (Ita, Astana) + 0:02, 3. Porte (Avstral, Sky) + 0:20, 40. Polanc + 17:18, 84. Bole + 38:19, 156. Mezgec + 1,01:50.