»Na ponedeljkovi seji komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je predsednik Bojan Škarja, ki je hkrati tudi član sveta zavoda, prisotne seznanil, da je na razpisano delovno mesto prispela ena pisemska ovojnica z navedbo, da gre za prijavo na omenjeno delovno mesto, nato je svet ovojnico odprl in se seznanil s kandidaturo,« so pojasnili na mestni občini. Obenem so občino pozvali k podaji soglasja k imenovanju, kar bodo na občini storili, ko bodo pridobili še soglasje obeh občin zunaj sedeža javnega zavoda, torej Šoštanja in Šmartnega ob Paki. Na velenjski občini dodajajo še, da se bo nov svet javnega zavoda sestal na konstitutivni seji 19. maja in skladno z odlokom nadaljeval postopek imenovanja novega direktorja javnega zavoda.

Kot smo izvedeli neuradno, naj bi se na razpis prijavil specialist internist in predsednik velenjskega zdravniškega društva Zdenko Kikec, ki je kot mlad zdravnik že delal v velenjskem zdravstvenem domu, trenutno pa je zaposlen v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. »Res je, da sem se prijavil na razpis za direktorja zdravstvenega doma Velenje, in prepričan sem, da bomo dobro sodelovali v primeru, da bom prepoznan kot ustrezen kandidat,« je informacijo potrdil Kikec, ki velja v zdravniških krogih za cenjenega strokovnjaka. Predsednica sveta zavoda Ružica Baketa pa je potrdila, da se dosedanji direktor Jože Zupančič na razpis ni prijavil. Glede na to, da bodo imeli člani sveta zavoda pred seboj le eno popolno prijavo, pa je zelo verjetno, da bo Kikec za direktorja tudi potrjen.

Zupančič v pričakovanju razsodbe

Sicer pa Zupančič, ki je velenjski zdravstveni dom vodil skoraj 25 let, te dni čaka na zaključek sojenja zaradi očitkov nevestnega dela v službi. Kmalu bo torej jasno, ali bo tožilstvu uspelo dokazati, da je septembra 2008 ob prevedbi plač res prišlo do številnih nepravilnosti in kršenja zakonodaje. Takrat naj bi namreč nekateri, kljub pomanjkljivi izobrazbi, pristali v previsokih plačnih razredih, nekateri pa v prenizkih, zaradi česar naj bi bil zdravstveni dom oškodovan, tako tožilstvo, za več kot 176.000 evrov. V Velenju namreč, kljub jasnim zahtevam ministrstva za zdravje, od zaposlenih, ki naj bi prejemali previsoke plače, doslej niso terjali vračila. Zupančič je navedbe iz obtožnice vztrajno zanikal in zatrjeval, da so v Velenju ravnali podobno kot v mnogih drugih javnih zavodih po Sloveniji, ker niso imeli jasnih navodil ministrstva v zvezi z razporejanjem delavcev v določene plačne razrede. Ali mu je sodišče uspelo prepričati, da ni storil nič nezakonitega, naj bi bilo znano kmalu, saj se sojenje po naših informacijah bliža koncu.