Pahor častni pokrovitelj

Razstavo so ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pripravili Muzejsko društvo Škofja Loka, Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka, Združenje umetnikov Škofja Loka in civilno-družbena pobuda Resnica in sočutje. Zanimivo je, da je pokrovitelj razstave, ki jo organizatorji sicer skušajo predstavljati kot pot k spravi, predsednik države Borut Pahor. Razstava bo na ogled vsak dan zgolj dve uri vse do 21. junija.

Gre za prvo javno uporabo opuščenih in propadajočih prostorov uršulinskega samostana pod loškim gradom v središču Škofje Loke, ki ima za mesto sila pomembno in zanimivo zgodovino. Redovnice so bile namreč v Škofji Loki vse od 14. stoletja naprej, sprva klarise, nato uršulinke, ki so konec 18. stoletja odprle ljudsko šolo za dekleta in tako pomembno vplivale na izobraževalni sistem. Po drugi svetovni vojni je bil samostan (pa tudi loški grad, ki je bil prav tako v lasti uršulink) nacionaliziran, v njem je bila celo tovarna gospodinjskih aparatov Elra, na koncu pa je prostore za depoje uporabljal Slovenski etnografski muzej. Denacionalizacijski postopek se je vlekel 15 let, nune so dobile samostan vrnjen v naravi, a so pred letom in pol od države dobile še dober milijon evrov odškodnine zaradi nezmožnosti uporabe prostorov.

Ne nadškofija ne občina ne vesta, kaj z njim

Samostan je zdaj v lasti Nadškofije Ljubljana, za katero pa predstavlja zgolj veliko breme. Gre namreč za ogromne, a povsem zapuščene in propadajoče prostore. Samo vzdrževanje bi stalo ogromno, preureditev v kar koli uporabnega pa še več. Prav zaradi tega nadškofija sprva niti ni želela prostorov prepustiti organizatorjem prej omenjene razstave in prav zato bo razstava lahko odprta le dve uri na dan.

Zanimivo, ko se je prvič začelo omenjati davek na nepremičnine, so stekli tudi pogovori z občino o tem, da bi samostan dobila v last kar občina. »Res, pogajanja o tem tečejo že kaka tri leta. Govorimo o tem, da bi občina dobila to premoženje, seveda brezplačno. A so to za zdaj šele pogovori. Navsezadnje občina niti nima pripravljenih programov, ki bi vsebinsko zapolnili te prostore,« je dejal župan Škofje Loke Miha Ješe.

Boštjan Prevc iz Nadškofije Ljubljana je razložil, da so nunski samostan uršulinke podarile Nadškofiji Ljubljana, ki v sodelovanju z občino išče namembnost poslopja. »Trenutno potekajo pogovori med nadškofijo in občino o traktu, ki povezuje samostan z gradom. »Tam že sedaj potekajo dejavnosti, povezane z delovanjem Loškega muzeja,« pravi Prevc.