»Se kdaj vprašate, kaj bi dobili na krožnik, če bi odpovedale vse transportne poti in bi lahko kupili le tisto, kar raste v našem okolju?« je razkril svoje misli Uroš Bric, ki je prepričan, da to sploh ne bi bilo slabo, saj bi že tako morali jesti sezonsko lokalno pridelano hrano. V tem duhu je zato s prijatelji pred dobrima dvema letoma začel projekt Nakupujmo skupaj, da bi ljudem približal zdrave pridelke po za kupca ugodni in za kmeta pravični ceni. In to na način, ki najbolj pritiče sodobnemu tempu življenja – prek spleta. Hrano, ki jo zmorejo v nekem obdobju zagotoviti sodelujoči kmetje, se naroči na njihovi spletni strani, zatem pa društvo Eko tim organizira srečanje, na katerem kupci neposredno od pridelovalcev prevzamejo naročeno hrano. Ker skupaj naročajo večje količine, pa jo nemalokrat dobijo po nižji ceni, kot če bi kupovali sami.

Tisto sredo, ko smo si na Tržnici Šiška sami v živo ogledali, kako poteka skupnostno naročanje hrane, so kupci z naročilnicami v rokah tekali od mize do mize, za katerimi so jih čakali nasmejani pridelovalci. Nekaterim so morali mladi prostovoljci pomagati osvojiti sistem branja številk, drugi so že izkušeno nabrali naročeno. Miran Bezjak iz Kamnika je po službi naredil le nekajminutni postanek. »V bistvu sem več časa porabil na spletu,« se je nasmejal Kamničan, ki je drugič nakupil prek Nakupujmo skupaj. Všeč mu je, da so na enem mestu zbrani najrazličnejši pridelovalci in posledično tudi pridelki in izdelki, najbolj pa mu je pomembno, da s tem podpira domače kmetijstvo. »Vedno manj zaupam velikim trgovskim podjetjem,« je povedal s polno škatlo svežih dobrot v rokah.

Enkrat se splača, drugič ne

Kot je izpostavil Bric, je koncept Nakupujmo skupaj zasnovan tako, da ima vsak priložnost spoznati ljudi, ki pridelujejo njegovo hrano, in se prepričati, da ni prepotovala na tisoče kilometrov. Praviloma jim kmetje pridelke in izdelke sami ponudijo v odkup in teh ponudb po Bričevih besedah zdaj res ne manjka. Sploh zainteresirani postanejo kmetje takrat, ko na lastne oči vidijo, kako zadeva teče na trgu.

»Uh, če bi bilo več takšnih ljudi, kot je Uroš, bi bilo lepše nam kmetom,« je pravi Branko Markovčič iz goriške Kmetije Šorli, kjer se sicer prvenstveno ukvarjajo s prodajo na debelo, ta način prodaje pa jim prav pride predvsem zunaj sezone. »Enkrat se nam splača, drugič ne, načeloma je povprečje kar v redu,« je ocenil Markovčič, pri katerem so bili ob našem obisku najbolj zaželeni šparglji, suhe hruške in suhi kakiji. In zakaj je po njegovem mnenju ljudem všeč tovrsten način nakupovanja? V prvi vrsti, ker jim kronično primanjkuje časa, je dejal Markovčič in se čez čas dotaknil še tega, da Slovenci zelo neradi barantamo. Čeprav naj bi bilo prav to koncept klasične tržnice. Pri nas želijo kupci natančno vedeti, koliko bodo plačali, in pri naročanju na spletu to izvedo že v zavetju doma. Brez zadrege, če je kakšna cena po njihovem mnenju previsoka.

Lokalno, kolikor gre

Za spletno prodajo se odloča tudi vse več kmetij, hkrati pa je na spletu poleg Nakupujmo skupaj še veliko posrednikov med kmeti in kupci. Nekaj jih je že ugasnilo, še vedno pa dela s polno paro Zeleni zabojček, ki je pionir na tem področju pri nas.

»Leta 2008 smo se z družino preselili z dežele v Ljubljano in šokiralo nas je, da kljub množici trgovin ni na voljo dobre, okusne, domače hrane,« je začel njihovo zgodbo Gregor Hribar, ki je tovrstne zabojčke spoznal v tujini. Prijateljica Alexandra, ki se je že na začetku pridružila zakoncema Hribar, pa je v rodni Nemčiji celo sama naročala dostavo zabojčkov na dom. »To bi morali imeti tudi v Sloveniji,« so se zavedli in začeli. Sprva so si zabojčke zamislili kot popoldanski hobi, sčasoma pa so skupaj z nekaj kmeti oblikovali še Eko zadrugo, ki se ukvarja z dobavo ekološke hrane vrtcem in šolam, in se posvetili samo temu.

»Logistika je zaradi tega, ker gre za svežo zelenjavo, zahtevnejša, kot smo si predstavljali,« je poudaril Hribar, ki sodeluje izključno s kmeti s certifikatom za ekološko pridelavo. Zaradi otrok so namreč v času, ko je rasla ideja o Zelenem zabojčku, začeli jesti vedno bolj ekološko, hkrati pa so tudi v tujini videli, da so zabojčki večinoma ekološki. Tako so si tudi sami zamislili, da bodo njihovi zabojčki, ki jih dostavljajo neposredno do vrat doma ali pisarne, ekološki in čim bolj lokalni. A včasih določenih pridelkov pri slovenskih kmetih ni (dovolj), zato nekaj malega uvozijo iz sosednjih držav. »Imajo pa zabojčkarji možnost naročanja izključno slovenskih zabojčkov, in ko zmanjka slovenskega korenja, jedo recimo kolerabo.« No, en sadež pa res pride od malo dlje, ampak ne gre drugače. »Dve leti smo od strank poslušali, da morajo še vedno v trgovino – po banane. Sploh veliko mamic si jih je želelo in tako smo dodali še eko banane.«

Najpomembnejše je zaupanje

Večina zabojčkarjev sama izbere vsebino zabojčka, ena četrtina, predvsem abonentov, pa se pusti presenetiti. »Nekateri si naredijo jedilnik za naprej in naročijo, drugi pa počakajo, da vidijo, kaj bo notri, in potem kuhajo glede ne to,« je spoznal Hribar, ki nenehno išče ravnotežje, da kmet pošteno zasluži, kupec pa plača ceno, sorazmerno s stroški pridelave. Seveda pa so ti pri ekološki pridelavi nekoliko višji.

Na dostavni dan smo v Obrijah, kjer Zeleni zabojček gostuje na ekološki kmetiji Studen, ujeli Miroslava Roglja iz ekološke kmetije Kovač, ki je iz Kranja pripeljal šparglje in vreče krompirja: »Tole bi lahko takoj brez stroškov vožnje prodal doma, ampak rad sodelujem z njimi, ker smo si enaki v tem, da želimo, da ljudje dobivajo dobro hrano.« Zaupanje je po Rogljevih besedah ključen element v tem sodelovanju, tako med posrednikom in kupcem kot med posrednikom in kmetom. »Ne bi vozil svojih pridelkov sem, če jim ne bi popolnoma zaupal. Drugim špargljev sploh ne dam.«

»Če ljudem poveš, da jim zaupaš, tega ne bodo zlorabili,« verjame tudi Hribar, ki se mu zdi zelo pomembna komunikacija z zabojčkarji. Razveseljuje jih z zanimivi elektronskimi pismi in listki, ki jih priloži zabojčkom. Nanje zapiše vse, kar se je dogajalo, da je hrana prišla do njih – od tega, da je kmet narobe ocenil količine solate, do tega, da mu je medved pojedel korenje. Tako gradi zaupanje, ki doslej še ni bilo zlorabljeno. Kljub temu da naročeno zabojčkarji plačajo po povzetju, da jim zabojčke puščajo pred vrati in da imajo šifre za vstop v njihovo shrambo.

Izbor nekaj spletnih ponudnikov sadja in zelenjave

spletne strani ponudnikov

podatki

Zeleni zabojček

Izključno hrana z ekološkim certifikatom. Vsebina sezonskih zabojčkov je znana zadnji dan, možna je tudi lastna sestava zabojčka. Okvirna cena za veliki sezonski zabojček je 25 evrov, srednji 18 evrov in mali 12 evrov.

območje

Ljubljana in okolica (osebni prevzem na Obrijah in v Šiški), Maribor, Celje, Koper, Izola, Novo mesto

dostava

Četrtek dopoldne in popoldne, v Ljubljani tudi ob ponedeljkih dopoldne

Nakupujmo skupaj

Pridelki in izdelki z ekološkim in/ali demeter certifikatom, pridelke v ekološki preusmeritvi, izjemoma pridelki iz integrirane pridelave. Praviloma se naročilo odpre na 14 dni.

območje

Ljubljana in Kranj (osebni prevzem na Tržnici Šiška in Domači vasi)

dostava

Izjemoma dostava, prevzem ob sredah popoldne

Pod orehom

Praviloma hrana domačih pridelovalcev. Dostavljajo predvsem gostilnam, šolam, vrtcem in podjetjem. Na zalogi imajo tudi vloženo in suho sadje, vrtnine, razne oreščke in stročnice.

območje

Ljubljana in okolica (prevzem v trgovini Pod orehom na Brezovici)

dostava

Dnevno v jutranjih urah, po dogovoru kasneje

Gajbica.si

Slovensko in uvoženo. Že predhodno pripravljene zelenjavne, sadne in mešane gajbice, tudi darilne gajbice po meri. Cene gajbic so od 8,90 do 23,90 evra.

območje

Ljubljana in okolica, prek službe City Express v vsa večja mesta po Sloveniji

dostava

Vsak dan od ponedeljka do petka, po dogovoru ob koncu tedna

Zelena točka

Izključno slovensko iz integrirane pridelave, samo lastni izbor izdelkov in pridelkov. Naročilo se izvede s klikom na nakup v oblaku, plačilo zahtevajo po predračunu.

območje

Več lokacij po Ljubljani (med njimi Zelena točka ob Cityparku), Murska Sobota z okolico

dostava

Ni dostave, prevzem enkrat na teden

Pridelano doma

Prednost dajejo malim in srednje velikim domačim kmetijam z ekološko proizvodnjo. Lasten izbor izdelkov, poleg tega pa je možen tudi nakup domačega zabojčka po ceni 15 evrov.

območje

Zasavje, Ljubljana z okolico in Kamnik

dostava

Vsako sredo po 16. uri, osebni prevzem na sedežu zadruge Jarina (Litija)