Po podatkih Eurostata je območje evra v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani dosegalo enoodstotno, EU pa 1,4-odstotno rast. V primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem sta tako območje evra kot EU dosegla 0,4-odstotno gospodarsko rast. Glede na posamezne države je nekoliko razočarala Nemčija kot dosedanji motor gospodarske aktivnosti. Glede na predhodno četrtletje je imela 0,3-odstotno gospodarsko rast, precej manj kot v zadnjem četrtletju lanskega leta, ko je nemška ekonomija dosegala rast 0,7 odstotne točke. Med svetlimi točkami objavljenih podatkov o gospodarski aktivnosti na območju EU velja omeniti Francijo, katere BDP je v prvem četrtletju letošnjega leta višji za 0,6 odstotne točke ter je tako presenetil večino analitikov, ki so napovedovali zgolj 0,4-odstotno rast.

Stopnja brezposelnosti v ZDA je aprila na mesečni ravni upadla za 0,1 odstotne točke, na 5,4 odstotka, kar je najmanj po maju 2008. Prejšnji mesec je bilo več tudi ustvarjenih novih delovnih mest. Ameriško gospodarstvo je aprila ustvarilo neto 223.000 novih delovnih mest, medtem ko jih je mesec pred tem le 85.000, kar je bilo najmanj po juniju 2012. Na drugi strani pa teze ne potrjujejo aprilski podatki za prodajo na drobno v ZDA, kjer se nakazuje da potrošniki niso veliko zapravljali. V mesecu aprilu, če odštejem avtomobile, je bila rast zgolj 0,1-odstotna, potem ko je v predhodnem mesecu znašala 0,7 odstotne točke.

Iskanje ravnotežnega razmerja med valutami bo verjetno tudi v naslednjih obdobjih ena ključnih stvari, ki bo vplivala na alokacijo prihrankov. Na eni strani se prisotnost močnega dolarja začenja kazati v nekoliko šibkejših gospodarskih kazalcih za ameriško ekonomijo, medtem ko so na drugi strani zadnji, sicer spodbudni podatki za območje EU vse prej kot robusten kazalec smeri, v kateri naj bi v prihodnjih mesecih plulo območje evra.