Obama je na vmešavanje v njegovo osebno zunanjo politiko odgovoril tako, da Netanjahuja ni sprejel niti na protokolarni obisk. Kljub pomirljivim besedam o strateškem zavezništvu in taktičnih nesporazumih je med vladama obeh držav strateško nestrinjanje o vojaških strategijah na območju med Casablanco in Teheranom.

Kriza v odnosih med Izraelom in Združenimi državami bi še pred petimi leti vzbudila odobravanje in morda celo navdušenje med arabskimi državami. Namesto tega so se Savdski Arabiji, Emiratom in Egiptu pobesili nosovi. V Arabski ligi so namreč začeli seštevati svoje interese. Nočejo močnega Irana. Arabske države so vedno z nezaupanjem in odkritim nelagodjem gledale na perzijsko državo. Ko je Sadam Husein napadel postrevolucijski Iran, samo Sirija ni stopila na njegovo stran. Vse druge članice lige so finančno podprle poskus uničenja Homeinijeve države. Vojna je spodletela, vendar je Irak z laično parasocialistično vlado, ki je ignorirala boga, ostal branik med Perzijo in arabskimi fevdalnimi teokracijami. Tako je bilo do leta 2003, ko so se Združene države med veliko vojno proti terorizmu odločile, da bodo državo uničile in jo predale Iranu. Načrt je bil popoln in se je Iraka lotil tako, da ga nikoli več ne bi bilo mogoče obnoviti. V državi z večinskim šiitskim in manjšinskim sunitskim prebivalstvom je stabilnost temeljila na vojski in birokraciji, ki je tvorila laični srednji razred. Tri milijone ljudi v dvajsetmilijonski državi. Američani so razpustili vojsko in birokracijo, odpustili vse uslužbence, državo pa predali šiitskim verskim voditeljem, ki so prišli iz izgnanstva v Iraku. Celoten jugovzhodni Irak od Bagdada do Nadžafa, Karbale in Basre je po umiku ameriške vojske iransko vplivno ozemlje. Ostali del je pod nadzorom kalifata Abu Bakra El Bagdadija ali pa meji nanj. To je najbrž edina vojna v zgodovini človeštva, kjer je velesila predala pol osvojene države nasprotniku in se šele potem začela z njim pogajati o ureditvi odnosov. Ne gre pozabiti, da je Slovenija pod vodstvom predsednika Janeza Drnovška in zunanjega ministra Dimitrija Rupla s priložnostnim čenčanjem podprla ta projekt.

Končni rezultat je inspirativen. ZDA in Iran sta se znašla kot vojaška zaveznika v skupnih vojaških operacijah proti kalifatu, ki je nastal z denarjem iz Savdske Arabije. V Riadu so bili nad razvojem dogodkov ogorčeni. Savdska Arabija je bila nad okrepljenim vplivom Irana v Iraku, Siriji in Libanonu zares zaskrbljena, ker ima sam močno šiitsko manjšino. Na hitro je, ne da bi prej vprašala Američane, sestavila koalicijo voljnih arabskih držav in napadla Jemen, kjer je bil vpliv Irana šibak, vendar dovolj opazen. Z orožjem, ki so ga vsi kupili od ZDA, so začeli sistematično bombardirati jemenska mesta in brez pomišljanja metati bombe na vse, kar se giblje. Tudi potem, ko jim je ameriški predsednik svetoval, naj nehajo, so nadaljevali. Bližnjevzhodna politika je Američanom ušla iz rok.

Barack Obama je v tem položaju moral nekaj narediti. Potegnil je potezo, ki se je vedno obnesla, ko so Izraelci z bombniki sesuli Gazo. V Camp Davidu je sklical konferenco. Tam nikoli ne priznajo, da je na Bližnjem vzhodu vojna. Pogajajo se o oživitvi mirovnega procesa. Zares bi bilo zabavno poslušati, kako bi savdski kralj Salman predajo Iraka Iranu, kaos kalifata in združene napade do uničenja Jemna definiral kot krizo v bližnjevzhodnem mirovnem procesu, v katerem se morajo Jemenci odpovedati nasilju, Iran pa mora sprejeti težke odločitve. Pa nam ni bilo usojeno. Salman se je odločil, da se sestanka ne bo udeležil, in je Obami obrnil hrbet. Monarhu se ne da igrati z mirovnim procesom, ker je v Jemnu v vojni z Iranom in jo misli nadaljevati, dokler ne zmaga in iz Jemna naredi subsidiarno državo z omejeno suverenostjo. Jemen dobiva podoben status, kot ga ima Zahodni breg. Palestina še ni država, Jemen pa to ni več in čaka na resolucije Združenih narodov.

Nastaja nov zemljevid, na katerem sta Savdska Arabija in Izrael zaveznika v skupnem boju proti Iranu in politiko koordinirata skozi Egipt. To je popolna trojica. Egipt je vojaška diktatura, Savdska Arabija absolutna islamistična monarhija, Izrael republika z ekstremistično desno vlado. Da bi bila slika popolna, mora na naslednjih ameriških volitvah zmagati republikanski skrajnež s protiiransko agendo. Potem lahko začnemo kopati bunkerje. Bobnelo bo do Vladivostoka.