Enak problem se pojavlja, ko odpremo temo o razvoju glasbe, ki z razširitvijo žanrov ni občutno pridobila kvalitete. Večkrat se sliši, da mladi opuščamo klasično glasbo in zborovsko petje, toda število kranjskih gimnazijcev, prijavljenih na avdicijo za šolski pevski zbor, to trditev močno spodbija. Zanimanje za priključitev k zboru iz leta v leto narašča. Zasluge pa lahko pripišemo uspehom deklet iz Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj pa tudi vsakoletnemu božičnemu koncertu, ki ga v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma organizirajo skupaj s šolskim orkestrom. Da ne gre le za skupinsko ubrano petje, je bilo čutiti že po nekaj minutah pogovora s pevkami. Enkratno vzdušje, prijateljstvo, trdo delo, disciplina in ljubezen do petja so zbor v dvanajstih letih obstoja dvignili na zavidljivo kakovostno raven, saj spadajo med najboljše mladinske zbore v Sloveniji.

V svoj arhiv so pevke pospravile že kar sedemnajst zlatih ter dve srebrni priznanji. Na mednarodnem srečanju mladinskih zborov marca 2015 v Pragi so dekleta osvojila prvi mesti v obeh tekmovalnih kategorijah, kjer so nastopila. Poleg priznanj pa, kot pravijo dekleta, iz tujine vsakokrat prinesejo domov tudi nov, svež pogled tako na petje kot tudi na delovanje zbora samega, saj so iz tekmovanja v tekmovanje bolj povezane. Na Gimnaziji Kranj delujeta dekliški in mešani pevski zbor, poleg njiju pa nekdanje dijakinje prepevajo v ženskem pevskem zboru Carmen manet, ki ga vodi Primož Kerštanj. Do zdaj so zbor vodili Barbara Kušar, ki je ustanoviteljica in profesorica matematike, Aco Biščevič in od jeseni 2014 tudi Marjeta Oblak.

Dijakinje se srečujejo enkrat na teden na pevskih vajah, ki zajemajo učenje novega glasbenega programa, vokalno tehniko, pozitivno skupinsko dinamiko in sproščenost, čeprav sta zahtevani odlična pevska tehnika in velika pripravljenost za delo. Zbor prepeva vse zvrsti glasbe, od priredb ljudskih pesmi, klasičnega repertoarja do skladb zabavnega žanra, s katerimi željo svojo obliko umetnosti približati širšemu občinstvu. Pravijo, da kdor poje rad, ostaja mlad in mladostniška igrivost v zboru res nikoli ne pojenja. V njihovem svojevrstnem razigranem stilu pripravljajo tudi letošnji pomladanski koncert z naslovom Tak, kot si. V sodelovanju z orkestrom, plesalci in mladimi recitatorji Gimnazije Kranj želijo občinstvo nagovoriti na prav poseben, skoraj otroški način ter jih opomniti na unikatnost vsakega od nas. Pridite jutri v Khislstein. Vstop je prost in po besedah mladih ustvarjalk je dobra volja zagotovljena.

Prispevek je nastal v okviru projekta Obrazi prihodnosti, seriji Dnevnikovih novinarskih delavnic, v katerih sodelujejo mladi novinarji s srednjih šol po vsej Sloveniji.