Matjaž Kopitar je zamudil priložnost, da bi se s položaja selektorja poslovil dostojno. Moteč je način, kako je javnosti obelodanil svojo odločitev, saj je prst usmeril zgolj proti »negativcem, ki zlivajo gnojnico«. Kopitar ni omenil, da odstopa zaradi novega razočaranja na prvenstvu skupine A, kar bi moral biti edini pravi razlog za njegov umik, potem ko je z najboljšo reprezentanco v zgodovini nastopov med elito izpadel že pred zadnjo tekmo. Morda ima prevelik ego ali pa je izbral napačen trenutek, da se je v skladu s svojim značajem raje postavil v vlogo žrtve. Za slovo od reprezentance je okrivil druge, a jih ni natančno poimenoval, kar ni najbolj posrečeno. Skrivanje za odgovornostjo in pomanjkanje samokritičnosti sta bili nasploh opazni lastnosti Matjaža Kopitarja v obdobju petih letih na slovenski klopi, kjer je vrhunec doživel z osvojenim sedmim mestom v Sočiju. Ker se olimpijski duh v Ostravo ni vrnil, tudi Kopitar ni več zmogel nadgraditi dosedanjega dela.

Nobena skrivnost ni, da so zdaj že nekdanjega selektorja od začetka mandata motili kritični zapisi v medijih, a bi se na položaju glavnega trenerja članske reprezentance moral obvladati in sodelovanje z novinarji sprejeti kot del posla. Poročanje medijev nikakor ne bi smelo tako močno vplivati na njegovo delo in odločitve, a je ravno pri tem pokazal ranljivost. Čeprav drugih razlogov za slovo ni navedel, ima vzrok njegovega nepreklicnega odstopa prav gotovo širše razsežnosti. Spomnimo se, da je že pred prvenstvom dejal, da ne more narediti nič, če ga hokejska zveza ne plačuje, obenem pa se zelo dobro zaveda, da mu z vztrajanjem na položaju zaradi slabe klime v domačem hokeju ne bi bilo lahko. Morda so mu v Ostravi za piko na i predstavili še izkrivljeno resnico o dogajanju v salonu VIP, ki jo je predsednik zveze Matjaž Rakovec izrekel že v medijih. V tem trenutku je okoli selektorjevega odhoda še veliko nepojasnjenega, a dejstvo ostaja, da ga je moralo nekaj hudo zmotiti, saj je odločitev sprejel v naglici.

Kako naprej? Vprašanje, ali bo dosedanja garnitura hokejske zveze pred morebitno zamenjavo na skupščini sploh poskušala z iskanjem Kopitarjevega naslednika. Primernega selektorja doma verjetno ne bo našel nihče, bi pa za nasvet veljalo poklicati finskega strokovnjaka Karija Savolainena.