Pokradli so vse: od radiatorjev do žlebov, električne napeljave, kuhinjske opreme. Ostalo je razdejanje, tatovi so si kurili s knjigami. Podobno usodo doživljata tudi hotel Bellevue (od Pačnika ga je kupil podjetnik Japec Jakopin) in aparthotel Bohinj. »Propad teh hotelov pomeni za Bohinj okoli 60.000 nočitev na leto manj. Nedavno so v Bohinj prišli korejski gostje in v Ribčevem Lazu naleteli na zaprta vrata. V Bellevue so prišli tatovi krast posodo iz hotelske kuhinje, posredovati je morala policija. Tragično je, da je Zlatorog sedaj popolnoma uničen,« je dejal Klemen Langus iz bohinjske turistične organizacije kjer se trudijo, da bi Bohinj turistično živel kljub uničevanju lastnine podjetnika, ki z javnostjo in občino ne komunicira.

Število nočitev v Bohinju pada

Njegovo sporočilo vsem je razdejanje v zloveščem poslopju hotela, za katerim so ostali dolgovi najemnikov. In 134 ležišč tako rekoč ni več, v hotelskem bazenu je lani končala streha, zdaj so tatovi hotel do konca izropali in odnesli vse, kar je bilo kaj vredno.

V Bohinju pa medtem število nočitev pada. Lani za trinajst, letos pozimi za pet odstotkov – številke so neizprosne. In ob to trčijo vsi tisti pozitivni premiki ter pridni gostinci in hotelirji, ki lahko propad lastnine Zmaga Pačnika, ki je poceni kupil hotele in jih večinoma prepustil propadu, samo opazujejo. Zlatorog je najboljša slika. Ne tako daleč nazaj so ga oglaševali kot »bio hotel«, danes dejansko ni vreden nič. Kot pravi bohinjsko izročilo, je Ukanc ime za »u konc sveta«. Pa še ni konec sveta, je le tragičen konec še ene zgodbe o hitro in dokaj lahko pridobljenem bogastvu v času tranzicije.