Gospod Medvedjev, kako se počutite na turnirju?

V Pragi še nisem bil, a tukaj v Ostravi je organizacija resnično na visoki ravni. Navijaški park je razgiban, zato obiskovalcem ni dolgčas. Dvorana je prijetna, vzdušje odlično, saj je veliko tekem razprodanih. Čehi so gostoljuben narod. Govoril sem z veliko ruskimi navijači, ki so mi v en glas zatrdili, da so tukaj srečni.

Bo Rusija spet prvak?

Rusija igra vse bolje. Moštvo je kreativno v napadu, napake v obrambi se zmanjšujejo. Tudi vratar Bobrovski je v dobri formi. Moramo si zagotoviti čim boljše izhodišče pred četrtfinalom. Seveda si želim, da bi ponovili lanskoletni uspeh iz Minska. Ocenjujem, da je moštvo dovolj kakovostno za novo zlato kolajno, a v ožjem krogu favoritov za najvišji položaj je več reprezentanc. Kanada je izredno močna, njen zvezdnik Sidney Crosby je izjemen. Ne smemo pozabiti na Švedsko in seveda Češko, ki je gostitelj turnirja. Od leta 1973 na domačem ledu še nihče ni osvojil prvega mesta, a se bo tradicija prav gotovo kmalu prekinila. Češki hokejisti želijo razveseliti navijače, ki prvenstvo spremljajo z veliko vnemo. Poglejte Jaromira Jagra, ki pri zavidljivi starosti igra hokej na vrhunski ravni.

Vas še vedno boli neuspeh iz Sočiju?

Zagotovo. Nismo pričakovali, da se nam bo tako ponesrečilo, saj nismo dosegli niti uvrstitve v polfinale. Poraz s Finsko je bil krut, a v Rusiji se že pripravljamo na popravni izpit, saj želimo osvojiti lovoriko na naslednjih olimpijskih igrah 2018 v Pjongčangu.

Kaj je šlo narobe v Sočiju?

Narejene so bile nekatere taktične napake. Veste, v kolektivnem športu vedno zmaguje moštvo, nikdar posamezniki. Če ustvariš ekipni duh in vsi igrajo drug za drugega, potem je možnost za uspeh večja.

Rusija je tako v Sočiju kot v Ostravi igrala proti Sloveniji.

Slovenija se je na teh tekmah izkazala. Na Češkem je bilo le 5:3 za rusko vrsto. Slovenija je igrala disciplinirano, tudi v Sočiju nam ni bilo lahko. Sedanji slovenski hokejski rod je napredoval, kar me glede na bogato hokejsko tradicijo v vaši deželi ne preseneča. Na žalost pa sem izvedel, da je okoli slovenske hokejske zveze nekaj napetosti. Ne poznam vseh podrobnosti, a upam, da boste znali premagati težave.

Naslednje leto bo šampionat gostila Rusija. Pričakovanja so zagotovo visoka?

Seveda. Cilj je osvojitev naslova svetovnega prvaka, kar bi bil na domačem ledu velik prestiž. Navijači že nestrpno pričakujejo spektakel. V Moskvi bomo ravno na prihodnjem prvenstvu odprli veliko dvorano. Rusi imamo radi hokej, za nas je kot način življenja.

Tako kot na Češkem?

Še bolj. Sicer ne želim primerjati različnih hokejskih narodov, saj je tukaj prav tako zelo prijetno.

Kaj se je spremenilo v ruski ligi KHL, odkar ste zapustili položaj predsednika?

Verjamem, da bo novo vodstvo nadaljevalo napredek klubskega hokeja ne le na ruskem prostoru, ampak tudi širše. Vedno je lahko boljše, pred rusko ligo je še veliko izzivov. Izboljšati je treba kakovost tekem, organizacijo tekmovanja, marketinške zadeve... Najbolj pomembno je, da ne zapravimo tega, kar smo ustvarili, saj je v življenju vedno lažje nekaj porušiti kot graditi. Z zdajšnjim predsednikom lige Dmitrijem Černjišenkom sva v osebnem stiku. Rad prisluhne mojim nasvetom.

Kakšna je vaša hokejska filozofija?

Zelo preprosta. Športne vrednote morajo dominirati, nujna je finančna disciplina v ligi in klubih. To nas je pripeljalo do višje ravni, saj se je v ligi KHL dvignil ugled. Igralci imajo v mislih le hokej, kar je najbolj pomembno. Prvenstvo je postalo bolj zanimivo z vstopom nekaterih evropskih klubov. Medveščak? Kot sem seznanjen, so v Zagrebu finančno preskrbljeni za nadaljevanje sodelovanja v KHL.

Ima liga težave zaradi političnih napetosti med Rusijo in Evropo?

Še enkrat bi izpostavil, da sem vedno verjel v športne vrednote. Šport se ne bi smel mešati s politiko. Morda bi lahko prek športne diplomacije pomagali ljudem, da bi izbirali prave politične odločitve. Šport mora združevati, ne razdvajati. Spomnite se, kako je ameriški senat lani nasprotoval organizaciji svetovnega prvenstva v Belorusiji. Tudi evropski parlament je pisal na sedež Mednarodne hokejske zveze, a je na koncu zmagal šport.

Greste kot hokejski rekreativec pogosto na led?

Grem, a sem si ravno pred dvema mesecema poškodoval ramo. Upam, da bom čim prej ozdravel.

Igrate tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ?

Kar nekajkrat sem imel srečo, da sva bila skupaj na ledu. Gospod Putin se je malce pozneje začel ukvarjati s hokejem, a je zelo napredoval. S tem je pokazal, kako velik karakter ima.

Je boljši od vas?

Ne bi naju želel primerjati. (Smeh.)