»Jezen sem in razočaran, tako zelo, da skoraj nimam primernih besed. Jezen sem na neprevidne gledalce ob ograji in organizatorje, razočaran pa nad zapravljeno priložnostjo, kakršne za etapno zmago še nisem imel. Vprašanje je, kdaj bo spet prišla,« je kolesar Grega Bole izlival čustva po tretji etapi 98. italijanskega Gira v kraju Sestri Levante v Liguriji.

Enajsto mesto je nič v primerjavi z etapno zmago, ki jo je pobral Avstralec Michael Matthews v rožnati majici, član prevladujoče ekipe prvih dni. Z Matthewsom, s katerim se dobro poznata z lanskega slovenskega toura, sta bila najhitrejša kolesarja, ki sta preživela selekcijo v razgibani etapi, katere ključni del je bil prelaz Barbagelata, visok več kot tisoč metrov in več kot 30 kilometrov oddaljen od cilja. »V sklepu etape sem sijajno našel zavetrje Matthewsa, tik ob ograji. 700 metrov pred ciljem sem zadel roko ali predmet, ki ga je gledalec molil čez ograjo. Komaj sem se obdržal na kolesu in se izognil padcu. Seveda sem takoj izgubil nekaj mest v koloni, ostal zaprt v skupini in do cilja sem lahko le gledal rožnato majico. Rama me tako boli, da roko komaj premikam. Upam, da ni kaj hujšega,« je Bole opisal nesrečni dogodek. Matthews je dirko končal pred Fabiom Fellinejem, zmagovalcem Višnje Gore z dirke Po Sloveniji 2013, in Philippom Gilbertom. Tudi Jan Polanc je bil v ospredju (22.) in je deseti v razvrstitvi mladih kolesarjev, medtem ko je Luka Mezgec že vnaprej predvidel, da bo vzpetina pred ciljem prezahtevna za sprinterje njegovega kova.

Današnja etapa je še bolj razgibana, znova z zahtevnim vzponom tik pred ciljem v La Spezii. Sprinta večje skupine skoraj zagotovo ne bo, predvidoma bo uspel napad posameznika ali manjše skupine. Smola Boleta pa ni bila edina. Veliko pozornosti je vzbudil kolesarski rekreativec, ki je v nedeljo deset kilometrov pred Genovo s pločnika zavil med kolesarje, ki so z veliko hitrostjo pridrveli mimo, in povzročil množični padec polovice karavane. Zaradi tega neumneža, kot ga opisuje kolesarski svet, sta zaostanek dveh minut dobila tudi Jan Polanc in nesrečnež iz včerajšnje etape Domenico Pozzovivo. Mali Italijan, junak Škofje Loke 2012, je zaradi tega včeraj na zadnjem spustu preveč tvegal in grdo padel ter se poškodoval po obrazu. K sreči ni v smrtni nevarnosti, čeprav so mnogi pomislili na nesrečnega Weylandta, ki je tragično izgubil življenje prav v Liguriji leta 2011.