Dejanski lastnik večine terjatev do ACH, Proteja, Adrie Airways, Elana in Polzele, ki jih je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) aprila prodala Bank of America Merrill Lynch International (BAMLI), je investicijska skupina VR Capital, ki upravlja največji ruski hedge sklad, »težak« skoraj milijardo ameriških dolarjev.

Informacije, da so v Bank of America Merrill Lynch terjatve dejansko kupili v imenu tretje osebe in da bodo sami ostali le še lastniki manjšega dela teh terjatev, nam je potrdilo več virov. Uradno jih včeraj ni bilo mogoče preveriti. Na DUTB so nas za odgovor na vprašanje, ali so seznanjeni s tem, da so Američani terjatve že prodali drugemu kupcu, napotili na BAMLI. Tam naših informacij včeraj niso komentirali, a jih tudi niso zanikali. V VR Capitalu nam na prošnjo za komentar niso odgovorili. Da je BAMLI, ki je za terjatve odštel 106 milijonov evrov, le njihov začasni kupec, se je v finančnih krogih govorilo že ob prihodu Američanov v Slovenijo. To pa nakazuje, da je VR Capital tudi v ozadju drugih morebitnih odkupov terjatev, ki v zadnjih tednih zanimajo BAMLI, z Istrabenzom na čelu. Vse bolj postaja tudi jasno, da želi DUTB terjatve do koprskega holdinga na vsak način prodati prav Američanom.

Od Rusije in Grčije do Argentine

Ustanovitelj in direktor VR Capitala, ki upravlja dve milijardi ameriških dolarjev sredstev, je 49-letni Richard Deitz, investicijski bančnik, rojen v ZDA, ki že dve desetletji deluje večinoma v Rusiji. Tam upravlja hedge sklad VR Global Offshore, ki je brez težav prebrodil tudi finančno krizo. Leta 2010 so njegove naložbe vlagateljem v povprečju prinesle 49-odstotni donos. Sklad svojo vlagateljsko strategijo temelji na poceni odkupovanju dolga podjetij tik pred ali v stečaju ter poznejši donosni prodaji premoženja, s katerim je bil ta dolg zavarovan. Ta manever mu sicer ni uspel v propadlem Jukosu. VR Capitalu sta nameravani nakup njegovega premoženja preprečila ruska vlada in državni naftni velikan Rosneft.

VR Capital je znan tudi po vlaganjih v tvegane obveznice držav. Deitz, občasni komentator Wall Street Journala, je tako v enem od člankov še leta 2012 zapisal, da »je vprašanje grške solventnosti rešljivo z minimalnimi stroški za evropske partnerje v treh korakih«, med katerimi je omenil tudi prodajo državnega premoženja. Že leta 2013 sta Deitz in njegova soproga Marina Nacheva od grške države za dobrih 27 milijonov evrov odkupila diplomatsko rezidenco v Londonu. Lani je v istem časniku argentinsko predsednico Cristino Kirchner pozval, naj pred odločilnimi pogovori, ki jim je nato sledil delni bankrot držav, »umiri retoriko in z nepoplačanimi upniki sklene dogovor«. Ob tem velja omeniti, da je VR Capital že od leta 2002 lastnik dela argentinskega dolga.

Kupec terjatev je izbrisani obvezničar

Deitz, od leta 2013 skoraj petinski lastnik največjega izraelskega košarkarskega kluba Maccabi Tel Aviv, je že več let povezan tudi s Slovenijo. VR Capital je tako imel v lasti za okrog pet milijonov evrov hibridnih obveznic Abanke, ki so od leta 2007 kotirale na borzi v Luksemburgu. Te je VR Capital izgubil med zadnjo sanacijo bank, zato je že lani na ustavno sodišče vložil pobudo za ustavno presojo sprememb zakona o bančništvu, ki so omogočile izbris podrejenih finančnih instrumentov podržavljenih bank. V Slovenijo naj bi Deitz skupaj s soprogo redno prihajal tudi na dopust.

Kaj je Deitza in VR Capital navdušilo za vlaganja v Slovenijo, ni težko ugibati. Zagotovo gre za posel, iz katerega bo znal ustvariti dobiček. Terjatve do ACH, Adrie Airways, Elana in Polzele je namreč DUTB v povprečju prodal s skoraj dvajsetodstotnim diskontom na bruto vrednost posojil. Tudi zato ni najbolj jasno, zakaj Deitz oziroma VR Capital terjatev nista odkupila neposredno, ampak prek BAMLI. Ta je sicer kupnino od Američanov prejel 20. aprila, njene višine pa na DUTB uradno še vedno ne želijo razkriti. Podatek, da je v ozadju nakupa paketa terjatev eden glavnih svetovnih igralcev na tem trgu, morda meče novo luč tudi na dejstvo, da so šli v DUTB pri njegovi prodaji močno na roko BAMLI. Poročali smo že, da konkurenčnih ponudnikov, ki so se prav tako zanimali za odkup, na DUTB sploh niso pozvali k izboljšanju ponudb. Prav tako niso k oddaji ponudb pozvali vlagateljev, ki so želeli kupiti le terjatve do posameznih podjetij, saj so se jih na DUTB iz neznanega razloga odločili prodati v paketu.

Je razpis za Istrabenz padel, ker kupec ni bil pravi?

Če se je že takrat zdelo, da so na DUTB kupca terjatev izbrali vnaprej, pa je imela slaba banka podobne načrte očitno tudi na Istrabenzu, ki ima za okoli 160 milijonov evrov finančnih obveznosti. A ti se ji za zdaj očitno niso izšli. Na razpisu za terjatve do Istrabenza, ki jih je DUTB prodajal skupaj z drugimi bankami upnicami, je namreč najvišjo ponudbo (okrog 38 milijonov evrov) oddal konzorcij ameriške investicijske družbe York Capital in družbe tveganega kapitala Elements Capital Partners, ki uradno domuje na Cipru, poslovno pa je tesno povezana s Slovenijo. Drugi ponudnik, BAMLI, je ponudil »le« okrog šest milijonov evrov manj. Toda kljub temu je razpis padel – po naših informacijah prav zaradi DUTB, ki skupaj s Probanko (vodi jo Imre Balogh, po novem član upravnega odbora DUTB) poslu ni želel prižgati zelene luči.

Pri tem naj bi imel ključno vlogo vplivni svetovalec DUTB Janne Harjunpää, ki naj bi že pred časom enega od potencialnih interesentov za terjatve do Istrabenza prepričeval, naj ne sodeluje v prodajnem postopku. Ali in kakšne povezave ima Harjunpää z VR Capitalom oziroma Deitzom, ostaja neznanka. Opozoriti pa velja, da je Harjunpää pomemben del poslovne kariere preživel tudi v Rusiji in Ukrajini, kjer se je ukvarjal z nepremičninskimi posli. »Procese upravljanja v konkretnih primerih bomo lahko komentirali po tem, ko bodo odločitve dokončno sprejete in primeri zaključeni,« so nam že aprila dejali na DUTB.