Najnovejša žrtev stereotipov v svetovnih razmerah je ruski predsednik Vladimir Putin. Zgolj zato, ker se rad zgoraj brez slika v objemu s sibirskimi tigri, v lovu na divje beštije sibirskih tajg in ker rad pomaga bratskemu ruskemu narodu v Ukrajini, mu lepijo etiketo agresivneža in militantneža. Ko pa je napovedal veličastno vojaško parado ob 70. obletnici poraza nacifašizma, ga ni bilo deteta v demokratičnem svetu, ki ni šlo spat s solznimi očmi, kajti kdor rad javno kaže gomilo morilskega orožja, mora biti veliki hudobec, če ne še kaj hujšega, in bi, če ne jutri, pa vsaj pojutrišnjem, z vsemi tistimi raketami in tanki potrkal na vrata miroljubnih Evropejcev in Američanov. Še politikom je zadrhtelo pogumno srce in so se izognili Moskvi, kot da je tam lani izbruhnila ebola, samo da bi se izognili srepemu pogledu novodobnega ruskega Ivana Groznega.

A tisti, ki so šli, so se lahko na lastne oči prepričali, da kljub vsej prikazani vojaški morilski tehnologiji Rusija in njen predsednik intenzivno razmišljata v smeri humanizacije vojne in izogibanju človeških žrtev v primeru, če, bog ne daj, pride do nje. Nekaj predsednikov in zunanjih ministrov, množice sekretarjev na zunanjih ministrstvih in namestnikov veleposlanikov gostitelji niso navdušili z raketni sistemi, oklepniki in letali, ki so parali nebo, ampak s tjulnjema, ki so ju pokazali Rusi kot predhodnico tistih, ki se bodo vojskovali v prihodnji vojni.

Tjulnja, Winnie the Pooh in Laska, sta očaranim gostom pokazala, da lahko s kapo ruskega vojaka na glavi salutirata, mahata s puško in v zobeh nosita nože. Prepričan sem, da premoreta veliko več. A Rusi Zahodnjakom, ki jih venomer nekaj črtijo in kaznujejo, nalašč niso želeli pokazati vseh vojaških veščin, ki jih premoreta ti dve ljubki militarizirani živalci. Verjetno sta sposobni na hrbtu proti frontni liniji ponesi manjšo jedrsko bombo, nazaj grede na varno prinesti kakšnega ranjenca, potem pa na računalniku napisati poročilo in analizo razmer na bojišču.

Skratka, Rusi so ponudili bolj humano in cenejšo različico vojne, v kateri ne bo več človeškega trpljenja, razdejanj, vdov in otrok brez očetov. Mlatijo naj se živali. Samo nekaj vaje in vztrajnosti, kot so ju pokazali Rusi v primeru tjulnjev, in nikomur več ne bo treba nadeti vojaške suknje. Sloni bodo vlekli težke havbice, z malo vaje pa bodo tudi streljali z njimi, žirafe, ker imajo dolge vratove, bodo opravljale izvidniške akcije. Krtki bodo delali podzemne tunele, orli in kondorji namesto migov in fantomov metali bombe, hitri zajčki prenašali sporočila, medvedi streljali z minometi, zvite lisičke izvajale diverzantske akcije, delfini iskali podmorske mine, opice bodo pehota. Ne bodo potrebne drage vojašnice in uniforme. Samo živalske farme in nekaj krme. Mi pa bomo s kavča gledali vojno po televiziji. Vse to zahvaljujoč Putinovim zdresiranim tjulnjem.