Največ denarja Italijanoma

Lani je za nakup stroja in zaposlitve največ denarja dobilo podjetje Sicles iz Trnovega na Banjški planoti nad Novo Gorico, ki predeluje les. Podjetje Sicles sta decembra 2013 ustanovila Italijana Enrico in Massimiliano Cantale. Slednji ima v Italiji še eno podjetje, ki izdeluje elemente za stole. Obrat, v katerem dvanajst zaposlenih reže in obdeluje les, so odprli v opuščenem proizvodnem objektu nekdanje družbe Meblo Elasta, ki je končala v stečaju. Lani so s subvencijo 19.272 evrov kupili žago, 4500 evrov so dobili za zaposlitve. Za sredstva bodo občino zaprosili tudi letos, in sicer za investicijo v sušilnico lesa. Lani je podjetje ustvarilo približno 400.000 evrov prometa.

»Problemi so že pri kupovanju hlodovine, saj se jo v Sloveniji težko dobi. Večinoma gre neposredno v izvoz v Avstrijo ali Madžarsko. Hlodovina, ki je ostala po žledolomu, ne pride v poštev, saj potrebujemo bukovo in hrastovo hlodovino najvišje kakovosti,« pojasnjujejo v Siclesu.

Cena za tovornjak hlodovine oziroma za 30 kubičnih metrov najkakovostnejšega surovega lesa je od osem do devet tisoč evrov. Les nato razrežejo na deske, ki jih večinoma izvozijo v Italijo, v proizvodni obrat za izdelavo elementov za stole. »Če bi se zanašali samo na občinska sredstva, ta niso prav velika pomoč,« pravijo v Siclesu.

Subvencijo za plačilo komunalnega prispevka v višini 32.000 evrov je lani dobil Kamp Lijak pod priljubljenim vzletiščem jadralnih padalcev v Ozeljanu. Letos bo za razliko od lani razpis za subvencijo komunalnega prispevka trajal do novembra. Poleg tega, da mora podjetnik imeti gradbeno dovoljenje, mora zaposliti najmanj pet ljudi, šele nato je upravičen do 80-odstotne subvencije plačila komunalnega prispevka.

Izstopajo tudi mesarije

»Podjetniki morajo naložbo najprej realizirati, jo plačati, šele nato jo povrnemo v višini do petdeset odstotkov zneska,« pravi Tatjana Gregorčič z oddelka za gospodarstvo Mestne občine Nova Gorica. Med lanskoletnimi prejemniki občinskih sredstev za razvoj podjetništva izstopajo podjetja, ki se ukvarjajo s predelavo in prodajo mesa. Slabih dvajset tisočakov sta od občine prejeli mesariji Faganel iz Prvačine in Semolič iz Solkana. 16 tisočakov je dobil gostinec Vino 44 iz Solkana, 17.500 evrov pa zobozdravstvena ordinacija Idea Nova. »Ne gre za zobozdravnika s koncesijo, saj ti niso upravičeni do državne pomoči. Gre za stoodstotno zasebno podjetje,« razlaga Gregorčičeva.

Vseh podjetnikov, ki so si v lanskem letu lahko pomagali z občinskimi sredstvi, je bilo v Novi Gorici 42. Nakazila so lahko znašala tudi le 144 evrov za udeležbo na kakšnem sejmu. V Mestni občini Nova Gorica se zavedajo, da so sredstva relativno majhna. »Zato pri teh spodbudah ni pogoj, da bo podjetje zaposlilo določeno število ljudi, ker je to nerealno pričakovati. Predvsem želimo pomagati začetnikom, ki pri bankah težko dobijo druge finančne vire,« pravi Gregorčičeva.

Občina Nova Gorica bo letos sofinancirala tudi programe za razvoj turizma. Podpreti nameravajo razvoj turističnih proizvodov, urejanje turistične signalizacije, vzdrževanje javnih površin, namenjenih turistom, ozaveščanje lokalnega prebivalstva o pozitivnem odnosu do turistov ter akcije na področju ohranjanja naravne in kulturne dediščine.