Začnimo z nekaj osnovnimi nasveti, ki jih velja upoštevati pri vsakem poskusu prenove oziroma nove opreme mladinske sobe. Prvo pravilo je, da premislimo, kaj sploh v sobo želimo vključiti. Dobro premislimo potrebe in želje, potem pa seveda poiščemo optimalen kompromis med tistim, kar si želimo, ter tem, kar nam prostor dovoli. Sicer je že lepo, če si na vsak način želimo velike postelje, vendar to še ne pomeni, da je pametno žrtvovati vso površino, ki jo tako ležišče zahteva, če moramo v prostor vključiti veliko število funkcij, kot je pri mladinskih ali otroških sobah v navadi.

Načrt in tlorisna postavitev

Ko se odločimo za najboljši kompromis, je seveda dobro izdelati načrt in tlorisno postavitev. Vsaj za večje kose pohištva, kot sta omara in postelja. Pri postavitvi omare poskušamo doseči, da čim manj omejuje gibanje po prostoru ali pa jo vključimo v bolj kompleksen sestav, ki vizualno nadaljuje isto temo v isti globini elementov in vključuje več različnih funkcij. Pri umestitvi postelje je pomembno upoštevati komunikacijske poti v sobi in se jim ogniti. Dobro je tudi, če se lahko iz ležečega položaja s pogledom obvladuje čim več prostora.

Dobro je treba premisliti tudi osvetljavo, saj otroška oziroma mladinska soba združuje veliko funkcij v enem samem prostoru. Soba naj bo ustrezno osvetljena z glavno stropno razsvetljavo, za katero pa je dobro, če jo namestimo skupaj z zatemnjevalcem (»dimmer«), ki omogoča nadzor nad glavno osvetljavo. Funkcionalna razsvetlitev kotičkov, ki zahtevajo dodatno luč, je naslednji del načrta – stropna plafonjera vsekakor ne bo dovolj. Najmanj, kar potrebujemo, je še ustrezna luč za delovno mizo, ki naj bo vsekakor fleksibilna, da jo bo moč usmerjati po potrebi. Tudi kakšna bralna lučka bo prišla prav ob postelji.

Primerne barvne kombinacije

Ko se odločimo za ustrezno razporeditev in barvo svetlobe v prostoru, se lahko začnemo odločati tudi o barvah. Premislimo, kaj nam je všeč in kakšne so ustrezne barvne kombinacije ter tudi danosti v sobi. Če so v sobi že tla, bomo verjetno barvno izbiro uskladili z odtenki v talni oblogi, včasih pa tudi s tistimi v že vgrajenem stavbnem pohištvu. Seveda ni nujno, da je soba prava eksplozija barv. Še zlasti takrat, ko se odločamo za prenovo otroške sobe v mladinsko, je dobro, da se pri izbiri barv malce distanciramo od pretirano živahnih in nasičenih odtenkov.

Otroške sobe zahtevajo nekoliko več pozornosti in energije, tako v obliki časa kot tudi finančnega vložka in napora, da resnično nastane prostor, pisan na kožo našemu malčku. Otroške sobe so namreč prostor, ki bi, kot rečemo, morale rasti skupaj z otrokom. Posledice nepremišljenosti so konstantno spreminjanje, prilagajanje in ne nazadnje tudi nenehni stroški zaradi preprostega dejstva – odraščanja otroka in s tem hitrega spreminjanja njegovih želja in potreb. Danes obstajajo rešitve, ki otroške sobe na področju notranje opreme kljub vsemu oblikujejo v trajno in dolgoročnejše, stabilno okolje. Temu je zato treba posvetiti nekoliko več pozornosti, še posebno zdaj, ko vemo, da na trgu niso več le otroške sobe masovnih prodajalcev pohištva, ampak lahko izbiramo tudi med otroškimi sobami, narejenimi po meri .

Akronov prodajni program omogoča celostno opremo otroške ali mladinske sobe. Z izdelki, narejenimi po meri in prilagojenimi posamezni bivalni enoti, premišljeno postavitvijo ter dobrim svetovanjem bo ta prostor res postal kreativen svet vašega malčka.

Več o naši ponudbi najdete na www.akron.si.

Jerneja Videmšek, svetovalka