Radi bi imeli veliko kuhinjo z otokom in visokimi omarami ter vgradnim hladilnikom. Tudi pečico bi imeli dvignjeno, saj jo pogosto uporabljamo. Odtoka vode žal ne moremo premikati. Potrebujemo tudi veliko mizo s petimi stoli ali po potrebi še več. Kako naj povežemo dnevni prostor z jedilnico? Kakšne barve naj uporabimo? Na tleh imamo parket svetle barve, okna in vrata pa so beli. Veselimo se vašega odgovora. Anja in Matevž s tremi sinovi iz Velenja

Odgovor: Reševanje vašega tlorisa mi je bilo v veselje in prijeten izziv. Imate velik in prostoren ter s številnimi steklenimi površinami opremljen prostor. Možnosti, kako funkcionalno in po vaših željah opremiti kuhinjo z jedilnico, je več. Narisala sem vam eno od možnih različic.

Predlagam, da visoke omare s hladilnikom in pečico umestite ob steni nasproti panoramskih oken. Pod oknom imate veliko delovno površino s koritom. Sodeč po risbi je levo od okna dovolj prostora za pomivalno korito, ne da bi vodovodna pipa ovirala odpiranje okna. Kuhališče imate lahko na otoku. Predlagam vam, da imate ob kuhališču potopno napo. Zelo je funkcionalna in ni moteč volumen, ki visi v prostoru. To je novost, ki pa jo je možno dobiti v specializiranih prodajalnah s kuhališči.

Jedilna miza je lahko velika in hkrati raztegljiva, saj vam prostor to dopušča. V prehodu v dnevno sobo lahko umestite nizek predalnik z dvema stoječima svetilkama. Kuhinja naj bo svetle smetanaste barve, delovna površina pa je lahko v barvi parketa. Želim vam uspešno prenovo res svetle jedilnice s kuhinjo.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.