Nova zgodba z novim selektorjem. Vam je začetek všeč?

Andrea Giani je vrhunski trener, ki je bil nekdaj vrhunski igralec, celo eden najboljših vseh časov. Kot trener je imel odlično sezono v Veroni. Je mlad in se želi dokazovati. Zelo podobno velja za našo reprezentanco, toda na koncu bodo o vsem odločali rezultati. Smo motivirani in verjamemo, da bomo na skupni poti prišli do želenih uspehov.

Podobna visoka pričakovanja so bila že ob selektorjih Veselinu Vukoviću in Luki Slabetu, a se nato ni dobro končalo. Bo zdaj boljše?

V vseh teh primerih sem povedal – in tudi zdaj trdim enako – vse bodo povedali rezultati. Selektor Giani je rekel, da imamo veliko potenciala, toda ta potencial je potrebno obdelati in nadgraditi na pravi način. Vsako leto smo starejši, toda še vedno smo mlada reprezentanca. Še imamo čas, da dosežemo želeno.

V reprezentanci sta spet Alen Pajenk in Dejan Vinčić.

Odlično je, da so vsi tukaj. Bilo je nekaj težav, zato nista bila več v reprezentanci. Bilo nam je žal, ampak tako je bilo. Spet smo vsi skupaj. Prepričan sem, da teh težav z novim selektorjem ne bo. V naši reprezentanci potrebujemo vse. Alen in Dejan sta vrhunska odbojkarja in oba sta pomembna za našo izbrano vrsto.

Kako dobro poznate Gianija?

Spoštovan je v vseh dvoranah, kjer se pojavi. Kot trenerja ga do zdaj nisem poznal, toda od drugih sem slišal o njem le pozitivne stvari. Je simbol italijanske odbojke. Na pravi poti je, da postane veliko ime tudi med trenerji.

Ste ga med kakšno tekmo spremljali, kako vodi svojo ekipo?

Med tekmo se nikoli ne oziram na nasprotnega trenerja. Zagotovo pa smo občutili, da se njegova ekipa bori do konca za vsako točko. S solidno ekipo je Verona naredila odličen rezultat. Moja ekipa Latina je proti njegovi Veroni že vodila z 2:0 v nizih, toda tekmeci so vztrajali in nas na koncu ugnali s 3:2. Borbenost je pomembna odlika ekipe, ki se vedno začne pri trenerju.

Proti njem ste tudi igrali. To je bilo v finalu pokala Top Teams, ko je ACH Volley ugnal Modeno.

Modena je imela tedaj zvezdniško ekipo z brazilskimi in italijanskimi reprezentanti. Spomnim se, da je proti nam igral srednjega blokerja. Tedaj je bil Giani razglašen za najboljšega blokerja, jaz pa za najboljšega sprejemalca. Čestital mi je, skupaj sva se tudi fotografirala. Imel sem le 18 let, zanj pa je bila to zadnja aktivna sezona.

Ste zadovoljni z letošnjo sezono?

Kar precej. Pred začetkom sezone je bil cilj, da ves čas napredujemo. To nam je kasneje uspelo. Uvrstili smo se v polfinale, potem ko smo v četrtfinalu izločili Lube Volley (nekdaj Macerata, op. p.), ki je bil lani italijanski prvak. Za našo ekipo je to ogromen uspeh.

Kakšni so vaši prihodnji načrti?

Ne vem še. V Italiji se pozna gospodarska kriza, zato ni znano, katere ekipe bodo v ligi tudi prihodnje leto. Enako velja za mojo letošnjo ekipo, kjer še ne vedo, ali bodo obstajali tudi v prihodnje. Obstaja nekaj zanimivih možnosti, kjer bi lahko nadaljeval kariero. V naslednjem tednu ali dveh bo znano več.