V Ostravi je konec sanj o obstanku med elito. Presenečeni, razočarani?

Seveda je prisotno razočaranje. Na Češko smo prišli z večjimi apetiti. Manjkal nam je zalet, po katerem smo bili prepoznavni v zadnjem času. To me moti. Vsi smo razočarani.

Kje ste izgubili zalet?

V tem trenutku težko ocenim. Veliko se pogovarjamo med seboj, pravzaprav so ti pogovori vedno enaki. Ne vem... Razočarani smo.

Ste verjeli v uspeh proti ZDA?

Da. Sploh v drugi tretjini smo bili dobri. Morda smo tedaj ujeli zalet, ki nam je manjkal na prvenstvu. Ustvarili smo si veliko priložnosti, a spet nismo zadeli. Tretji gol Američanov nam je zelo hitro spodrezal krila, pri 1:3 se nam ni več uspelo pobrati. Fantje smo dali vsi vse od sebe.

Na turnirju je Sloveniji manjkala popolna tekma.

Ali pa zelo srečen trenutek, ki bi nam pomagal zasukati zadevo. Proti ZDA se je videlo, kako nas je dvignil Mušičev gol, saj smo bili takrat boljši in konkretnejši. Če gledamo v celoti, pa nam je morda manjkalo malo več psihične moči.

Je to povezano z neučinkovitostjo?

Slaba realizacija se vedno zasidra v podzavest, čeprav si rečeš, da o tem ne boš razmišljal. Ko zapraviš več priložnosti zapored, je težko, vendar to je športna stvar. Morali bi jo prebroditi.

Kot izkušenega hokejista vas nismo navajeni v četrtem napadu.

Tudi sam sem prišel na Češko z mislijo, da bom igral več, vendar selektor se je odločil drugače. Ima svoje razloge. Za tistih nekaj izmen sem dal vse, je pa res, da sem od sebe pričakoval več. Tudi iz tega vidika sem razočaran, je pa zmeraj lažje reči kot narediti.

Je bila za vaš status kriva poškodba, ki ste jo staknili pred turnirjem?

To bi bil že izgovor. Ne želim pogledovati v to smer. Zase vem, kako se lahko pripravim in koliko sem sposoben. Dejstvo je, da če veliko igraš, napako lahko hitro pozabiš. Ko igraš malo in nič pametnega ne spraviš skupaj, je lahko samo še slabše. S tem sem imel nekaj problemov.

Slovenija se seli v skupino B. Imate še motiv za igranje v izbrani vrsti?

Vedno sem govoril, da bom reprezentančni dres oblekel, dokler me bodo želeli. Tudi v prihodnje bo tako. Če me bo selektor hotel, če bo v meni prepoznal hokejista, ki bi Sloveniji lahko nekaj dal, se bom rade volje odzval.