Ribiči so nekje vmes. Javnosti je zadnje čase najbolj v spominu ostalo njihovo prizadevanje za ohranitev sulca, zaradi česar bi se energetiki morali odpovedati gradnji nepretrgane verige elektrarn, in nasprotovanje državni uredbi, ki bi na gladino elektrarniških bazenov spustila vodne skuterje.

Svetovno prvenstvo v prijemanju

Na Savi med Sevnico in Radečami bo v organizaciji obeh tamkajšnjih ribiških družin septembra potekala doslej največja ribiška prireditev pri nas, ekipno svetovno prvenstvo državnih reprezentanc v lovu rib s plovcem, ki se ga bo udeležilo približno 40 10-članskih ekip, če šestim tekmovalcem prištejemo še spremljajoče osebje.

Predsednik Ribiške družine Sevnica Sandi Kosmač dogodek ocenjuje kot priložnost za večjo prepoznavnost krajev ob Savi. V zvezi z občasno precej vročimi razpravami, ali v vode savskih akumulacij spustiti motorna plovila ali ne, pa pravi: »V sevniški ribiški družini teh zadev ne želimo pregrevati, saj je tudi plovba po reki pomembna za turizem. Sam velikih težav tu ne vidim. Hitrost skuterjev in ostalih plovil na motorni pogon se omeji na 15 kilometrov na uro in je stvar rešena.«

Uredba bo mogoče sprejeta pred poletjem

V tri leta trajajočo zgodbo o prizadevanjih ljubiteljev vodnih športov, da bi država končno sprejela uredbo, ki bi jim bila pogodu, je vpet tudi sevniški župan Srečko Ocvirk, saj mora občina po objavi državne uredbe poskrbeti še za odlok o natančnem režimu plovbe po jezerih HE Boštanj in Blanca.

»Z okoljskega ministrstva so nam ravno danes sporočili, da bodo težko pričakovano uredbo o plovnosti do konca maja vložili v proceduro odločanja. O nasprotovanju dela ribičev temu odloku pa menim, da je sobivanje enih in drugih mogoče, le da nekateri tega ne razumejo prav in želijo imeti Savo samo zase. Gre vendar za prostor sobivanja in ne za prostor izločevanja,« je odločen Ocvirk. Kot nam je zaupal, so na vodni površini ene od akumulacij že določili prostor, namenjen vodnim skuterjem, ki je po njegovem zadosti omejena, da ribičem ne bi smela predstavljati kamna spotike.

Od septembrskega svetovnega prvenstva tudi sam veliko pričakuje. »Sevniški turizem z akumulacijami pridobiva iz leta v leto. Ne gojimo množičnega turizma. Gremo se tihi turizem manjših skupin, ki se pri nas ne zadržijo veliko dni, toda verjamem, da si mnogi želijo ravno takih doživetij.« Ribiška družina Radeče je sama ali v sodelovanju s sevniško po letu 2004 priredila že pet svetovnih prvenstev za različne kategorije. V obeh občinah z zadovoljstvom opažajo, da se sodelujoči radi vračajo v te kraje, ker jim je tu všeč. Od septembrskega svetovnega prvenstva pričakujejo še večje učinke, saj bo tokrat prišlo največ tujcev.

Da bo o svetovnem prvenstvu po njegovem zaključku mogoče govoriti le v presežnikih, sta prepričana tudi predsednik Ribiške zveze Slovenije Miroslav Žaberl in predsednik ribiške družine Radeče ter predsednik organizacijskega odbora Branko Zelič. Tehnična komisija mednarodne ribiške zveze CIPS, v katero je vključenih 115 držav s čez 50 milijonov članov, je namreč traso ob akumulacijskih jezerih HE Vrhovo in HE Boštanj ocenila kot eno najlepših v Evropi in v svetu, posebno dobro pa so jima legle besede vodstva mednarodne zveze, da si želijo čim več največjih svetovnih tekmovanj prirediti ravno na lokaciji med Radečami in Sevnico.