Po odhodu Iztoka Čopa in začasnem slovesu Luka Špika ste se morali preleviti v prvega skifista in prvo veslo Slovenije. Je to veliko breme?

To ni nobeno breme oziroma ga sploh ne čutim, saj na to ne gledam s tega zornega kota. V reprezentanci nimam takšnega statusa, kot sta ga bila v preteklosti deležna Čop in Špik. Jaz na primer ne morem vplivati na to, ali bom vozil v enojcu, dvojnem dvojcu ali dvojnem četvercu. Le treniram, mogoče celo močneje kot prej, in samo izpolnjujem ukaze klubskega trenerja in selektorja Dušana Juršeta.

Se v predolimpijski sezoni, katere vrhunec bo SP avgusta v Franciji, kjer bodo delili olimpijske kvote za Rio 2016, sploh vidite v enojcu?

Ne. Enojec ni tista disciplina, v kateri bom tekmoval na SP, čeprav se v njem trenutno zelo dobro počutim in sem največ treningov v zimskem obdobju opravil prav v njem. Treningi in tekme kažejo na neko konstantnost, dobro formo in pripravljenost, napredek. Mislim, da je enojec le prehodno obdobje, v katerem moramo vsi, ne le jaz, dvigniti individualno raven kakovosti. Da z dobrimi nastopi dobimo dodatno samozavest in da se približamo najboljšim.

Ni skrivnost, da vas zelo vleče v večji čoln. Zakaj?

Glede nadaljevanja sezone težko kaj konkretnega rečem, to je bolj vprašanje za stroko. Rad bi veslal v večji posadki, kajti doslej sem večinoma vozil v večjih čolnih. V enojcu nisem veslal od svojega petnajstega, šestnajstega leta. Upam, da bomo čim prej našli pametno skupno rešitev glede posadk ter sestavili ustrezne posadke. No, enojca še nisem dokončno prečrtal, če bo zaostanek za najboljšimi manjši kot na primer v dvojnem dvojcu ali dvojnem četvercu. A trenutno v enojcu ne dosegam rezultatov, ki bi prinesli olimpijsko kvoto. V boju zanjo bi moral veslati vsaj okoli šestih minut in 50 sekund, česar pa za zdaj še nisem sposoben.

Ali je sploh realno, da Slovenija sestavi večji čoln, s katerim bi si priveslala olimpijsko vozovnico?

Zdi se mi, da je to edina realna možnost, enojec pač ne. Če večji čoln ne bi bil realnost, verjetno ne bi vztrajali pri njem. Želim si večjega čolna in svojega mesta v njem, saj mislim, da si z njim lahko zagotovimo olimpijsko vozovnico. Ali bo to dvojni dvojec ali dvojni četverec in v katerem bom pristal, pa težko rečem oziroma napovem.

Se strinjate, da se posadke prepozno določajo oziroma sestavljajo?

Nisem podpornik mešanja posadk in sestavljanja ekip v zadnjem trenutku. Upam in želim si, da stroka vendarle ve, kaj dela. Že konec tega meseca je na Poljskem evropsko prvenstvo, kar pomeni, da sta med svetovnim pokalom na Bledu in tekmovanjem v Poznanu na razpolago le dva trenažna tedna oziroma dva konca tedna. Vprašanje je, kaj je mogoče v tako kratkem času narediti. Nadejam se, da posadk za SP ne bomo sestavljali šele na julijski tekmi svetovnega pokala v Luzernu, ampak že precej prej.

In kaj pričakujete v enojcu na Bledu?

Predvsem pričakujem, da se bo raven mojih voženj v primerjavi z regato v Zagrebu in državnim prvenstvom na Bledu še naprej dvigala. Upam, da bom naredil nov korak naprej in se še bolj približal najboljšim. Konkretno? Z uvrstitvijo v polfinale, torej med dvanajst najboljših, bi bil v tem trenutku že zelo zadovoljen.

Selektor Jurše pričakuje, da se boste približali magični meji sedmih minut.

Če bodo na Blejskem jezeru ugodni pogoji, se ne želim le približati meji sedmih minut, ampak se tudi spustiti pod njo. To je tiha želja, realnost pa je čas nekaj sekund nad sedmimi minutami. A takšen čas takoj podpišem.