Skoraj 26.000 prostovoljskih ur so opravili Lekovi zaposleni v 11 letih, odkar vsako leto v aprilu in maju pripravijo vrsto prostovoljskih aktivnosti v Ljubljani, Mengšu, Lendavi, Kranjski Gori in na Prevaljah, torej povsod, kjer ima Lek v Sloveniji svoje enote. Prostovoljstvo se je v Leku organizirano začelo s prehodom Leka v lastništvo Novartisa, glavnina prostovoljskih dejavnosti je zato potekala 21. aprila, torej na dan, ko je Novartis kupil Lek.

Z leti je prostovoljstvo preželo Lekovo korporativno kulturo. Letos so bili prostovoljci pod geslom Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo aktivni od 13. aprila, nadaljevali pa bodo vse do 26. maja. Vsako leto se jim pridružijo upokojeni sodelavci, s čimer v družbi negujejo medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje. Tako imajo že več kot 400 aktivnih prostovoljcev, ki vsako leto tudi sami predlagajo ustanove, ki jim pomagajo s svojim delom.

Doslej so zbirali hrano in izdelke za osebno nego za brezdomce in Zvezo prijateljev mladine Slovenije, poskrbeli za dobro vzdušje in druženje s prebivalci v domovih za ostarele v Ljubljani, na Prevaljah in v Mengšu, darovali kri in se vpisovali v register darovalcev kostnega mozga, urejali letovišči ZPMS v Pacugu in v Piranu ter organizirali ogled Hiše eksperimentov za otroke s posebnimi potrebami. Veliko dela so opravili tudi zunaj ustanov, saj so v sklopu čistilne akcije Očistimo Kočevsko oživili kočevske studence, pripravili rekreativni dan in kreativne delavnice za otroke dvojezične šole II. v Lendavi ter pogozdovali v Logatcu, uredili pa bodo tudi okolico poslopja za urjenje reševalcev na Jezerskem.

Prostovoljce smo obiskali v Zavodu Janeza Levca na Levstikovem trgu, kjer je skupina 11 Lekovih prostovoljcev, ki jih je vodil njihov sodelavec Robert Garič, skupaj z učenci in učitelji belila hodnike dvonadstropne šole, kjer izvajajo prilagojeni program. Zato je bilo tisti dan na hodnikih, ki so zgodaj popoldne že sijali v novih barvah, zelo živahno. »Šola bo zelo lepa. Vesel sem, da skupaj belimo prostore in da imamo tako dobre pomočnike. Tudi med letom učenci sami izdelujemo različne predmete, ki polepšajo šolo,« je bil zgovoren 15-letni Miha Koritnik, navdušen nad tem, da je bil v ekipi skupaj s sodelavko Sandoza, Portugalko Olgo Sophio Luis Reis, ki je bila na nekajtedenski izmenjavi v Sloveniji.

»S tovrstnimi akcijami negujemo vrednoto sodelovanja, ki je v Leku med najpomembnejšimi. Prostovoljstvo spodbujamo, ker vanj verjamemo in ga živimo. Zato tudi ekipe sestavimo iz sodelavcev iz različnih enot in tudi iz tujine, saj je pomembno, da se vsaj občasno družijo med seboj. Svoje navdušenje z akcijo, ki posameznika napolnijo z dobro energijo, prenašajo na druge, zato se obseg dobrodelnih dejavnosti iz leta v leto povečuje kot neke vrste val. Začeli smo s 100 sodelavci, zdaj nas je že 400,« je slikovito povedala Katarina Klemenc, direktorica korporativnega komuniciranja v Leku.

Priprave na prostovoljski mesec začnejo na začetku leta, ko se sestanejo s koordinatorji in skupaj izberejo lokacije ter dejavnosti, ki jih bodo opravljali. Lek dobi veliko prošenj različnih ustanov za različne oblike pomoči, potrebe pa zaznavajo tudi sami. »Prostovoljstvo med sodelavci pomaga zgraditi prav posebne vezi. Naša ekipa že od jutra dela zelo utečeno, čeprav se nekateri med seboj nismo poznali, tudi učenci so nas zelo dobro sprejeli. Izkušnje, ki jih dobiš s prostovoljstvom, so nekaj posebnega,« je poudaril koordinator Robert Garič. Prav on je predlagal, da s sodelavci poskrbi za beljenje prostorov Zavoda Janeza Levca. Vsak sodelavec Leka lahko korporativnemu prostovoljstvu nameni en delovni dan.

»Na šoli prostovoljcev še nismo imeli, zato smo navdušeni. Dobro smo se pripravili in uskladili dejavnosti. Z učenci smo zadnja dva dneva imeli tehnični pouk, da smo hodnike pripravili za beljenje. Za učence to ni dan brez pouka, tudi druge dni je pri nas živahno, saj pouk poteka predvsem v obliki projektov in različnih dejavnosti, ne le klasično. Presenečen sem, da so zelo pridni in niso še ničesar ušpičili. Ena ekipa je zadolžena za pripravo malice, nekateri drugi pa sodelujejo pri kulturnih in naravoslovnih dejavnostih,« je pojasnil Josip Šerbetar, pomočnik ravnatelja. Prepričan je, da tovrstne dejavnosti in medsebojno spoznavanje pomagajo odpraviti marsikateri predsodek v družbi.