Visok četrti poraz slovenske hokejske reprezentance na svetovnem prvenstvu in razplet na drugih tekmah v Ostravi napovedujeta ostro bitko za obstanek v skupini A. Slovenija je bila sinoči z nekaterimi taktičnimi popravki v postavitvi proti svetovnim podprvakom Fincem brez možnosti, da bi prekinila niz trinajstih zaporednih porazov na turnirju elitnega razreda. Že danes popoldne proti Norveški se bo pokazalo, ali sploh še lahko realno računa na izpolnitev osnovnega cilja. Položaj Slovenije je po tednu dni bivanja na češkem severovzhodu otežen, saj možnosti popravnega izpita po današnjem dnevu praktično ne bo več. Ni izključeno, da bi bila usoda Slovenije v primeru poraza z Norveško zapečatena že pred zadnjima dvema krogoma, kar bi bil boleč udarec za hokejsko vrsto z Anžetom Kopitarjem na čelu.

Selektor Matjaž Kopitar je sinoči v skladu z dogovorom enakovredno razporedil igralni čas med vse štiri peterke, s čimer je taktično ohranjal svežino pred prihajajočo ključno tekmo z vikingi. Jan Muršak in Tomaž Razingar sta zamenjala vlogi v prvem in tretjem napadu, s čimer je trenerski kolektiv skušal razigrati nosilne reprezentančne napadalce, od katerih se v Ostravi v finišu predtekmovanja pričakuje največ. Sinoči je debitantski nastop na tekmah najvišjega ranga dočakal vratar Gašper Krošelj, ki se mu je po poškodbi Luke Gračnarja nenadno ponudila velika priložnost za dokazovanje. Krošelj s pristopom ni razočaral, je bil pa najbolj obremenjen hokejist na igrišču. Mreže proti natančnim finskim strelcem mu ni uspelo ohraniti nedotaknjene niti šest minut, saj je tekmec takoj prevzel pobudo in se z vsemi silami zaletel proti slovenskemu golu. Krošelj se bo seveda že danes vnovič preselil na klop, najpomembnejši dosedanji izziv prvenstva bo pričakovano odprl spočiti Robert Kristan.

Slovenija sinoči ni bila tako drsalno razpoložena kot v torek proti Slovaški, kar najverjetneje pomeni, da je kljub drugačnim napovedim pred tekmo varčevala moči za Norvežane. Skandinavci bodo prav gotovo nevaren tekmec, saj so dvignili apetite po presenetljivi zmagi proti Slovaški, zato so včeraj ob prostem dnevu načrtno odpovedali trening na ledu. Za finsko reprezentanco je bil včerajšnji slovenski izziv dejansko med lažjimi na češkem turnirju. V neatraktivni tekmi je bilo ključno le vprašanje, kakšna bo končna razlika v korist štirinajstkratnih dobitnikov odličja na svetovnih prvenstvih. Finska je po hitrem vodstvu z dvema zadetkoma razlike v nadaljevanju nekoliko znižala vnemo, a to ni pomagalo, da Slovenija ne bi dočakala svojega najvišjega poraza v Ostravi.

Jan Muršak je dajal vtis, kot bi ga zaskrbela včerajšnja forma reprezentance: »Igrali smo slabo, kot bi nam bilo vseeno za vse. Moramo biti boljši. Tako se ne sme igrati na prvenstvu, saj moraš vedno dati vse od sebe. Finci so imeli več želje, bili so hitrejši in močnejši.« Selektor Matjaž Kopitar si je po tekmi odpel kravato in pristavil: »Finska ima disciplinirano moštvo. Vedo, kaj želijo. Vseskozi so pritiskali na naša vrata, naš reakcijski čas pa mora biti hitrejši. To govorim že od prvenstva v Stockholmu. Gašper Krošelj? Upravičil je zaupanje, tudi četrti napad je odigral dobro. Igralci vedo, da jih odslej čakajo odločilne tekme, zato je treba v boj. Proti Norveški bo postava podobna, moči pa je dovolj. V Chicagu igrajo celotno končnico na pet branilcev, mi pa cvilimo... Ne vem, zakaj, a pustimo zdaj to.«