Enaintrideset let je že naštel festival Druga godba, ki se je profiliral kot izrazit iskalec manj znanih glasbenih vsebin in zemljepisnih območij, s katerimi obiskovalcem vedno znova ponudi edinstveno glasbeno izkušnjo – tokrat bo to storil s 15 raznorodnimi in raznovrstnimi zasedbami na devetih različnih odrih po Ljubljani, in sicer od četrtka do sobote (od 28. do 30. maja) ter za enotno festivalsko vstopnico, ki v predprodaji stane 35 evrov, med festivalom pa bo njena cena 40 evrov. In kot zagotavlja Bogdan Benigar, član programskega odbora in oče Druge godbe, se vstopnice že zdaj zelo dobro prodajajo.

V. d. direktorja zavoda Druge godbe Rok Košir izpostavlja tri programska osišča: prvo se bo vrtelo okrog žensk glasbenic, ki bodo tudi sodelovale na okrogli mizi in v debatah spremljevalnega programa, drugi fokus je na psihedeliji v glasbah z različnih koncev sveta, tretji pa na glasbeni založbi Glitterbeat, ki so jo lani na največjem glasbenem sejmu Womex izbrali za najboljšo založbo na svetu. Letošnja izdaja Womexa bo oktobra v Budimpešti.

Taboriščni blues in dub

Prav s fenomenom založbe Glitterbeat bodo zagnali festival, predavanje pa se bo zlilo v prvi koncert ubranih in urbanih pesmi z Azizo Brahim. Ta je svoje otroštvo preživela v begunskem taborišču v Zahodni Sahari, bivanje pa je sebi in svojim prijateljem lajšala s prepevanjem taboriščnega bluesa. Brahimova je sodelovala tudi s Chrisom Eckmanom na zelo opaženem akustičnem albumu z malijskim pridihom Soutak. Večer v Klubu Cankarjevega doma bo nadaljevala mavretanska zvezdnica Noura Mint Seymali, naslednica pokojne mavretanske dive in svoje mačehe Dimi Mint Abbe, v Pritličju pa bo pozneje Dennis Bovell skrbel za dubovsko glasbeno podlago.

Francozinja maroškega rodu in berberskih korenin Hindi Zahra prihaja na festival kot povratnica, zagnala bo drugi festivalski dan v CUK Kino Šiška; kot pravijo organizatorji, pa v poplavi pop povprečnosti ta diamant kar sili na površje. Ameriška zasedba tUnE-yArDs prihaja na festival v sodelovanju z Bubo Škucem, ponaša pa se s frontmenko Merrill Garbus, ki je s svojo skupino v Ljubljani na festivalu Rdeče zore nastopila že na začetku svoje kariere. Je glasna, drzna, opremljena in pripravljena za napad z ukulelo in svojim glasom. Sicer pa se gibljejo od worldbeata in indie popa do afrobeata, freak folka in še marsičesa.

Festivalski obiskovalci se bodo potem (z avtobusi LPP tudi brezplačno) prestavili na Metelkovo, na vrtu Gale hale bo nastopila libanonska glasbenica Yasmine Hamdan, ki jo slišimo tudi v filmu Večna ljubimca Jima Jarmuscha; že pred začetkom festivala bodo film zavrteli tudi v Kinodvoru. Večer se bo končal psihedelično: v klubu Channel Zero bodo zažigali turški folkrockerji Hayvanlar Alemi, Menza pri koritu bo servirala Sons of Kemet z londonske alternativne scene, Klub Gromka pa bo zatočišče vseh, ki (v poznih urah) tavajo po svetu; tam bosta vrtela DJ Ops in D. Watts Riot.

Stopnjevanje plesnih ritmov

Madame Baheux pa so Dunajčanke slovanskih korenin. V kvartetu igra prav tista Jelena Popržan, ki je pred dvema letoma na Drugi godbi že navdušila v duetu Catch Pop String Strong, decembra lani pa absolutno prepričala na Austrian World Music Awards, kjer je bil v komisiji tudi Bogdan Benigar. Zagnale bodo zadnji dan festivala, štafeto pa nato predale Božu Vreću, fluidnemu sevdah pevcu iz Bosne in Hercegovine, ki se odlično znajde tako v moškem kot v ženskem vokalu.

Ta bo oder nato prepustil Sílvii Pérez Cruz in Totiju Solerju, ki obljubljata vročekrvno interpretacijo prašne in vroče španske ceste. Cruzova zaradi številnih umetniških udejstvovanj nastopa samo še enkrat na teden; prepričali so jo, da je odpovedala nastop v Španiji in pride v Slovenijo. Druga godba med vročekrvneže rada primeša tudi slovensko kri, lani z Magnificom, letos z novo, svežo in razigrano Kataleno. Nič manj hipnotično poskočni ne bodo Italijani Canzoniere Grecanico Salentino, veliki finale letošnjega festivala pa bo v Stari mestni elektrarni z Batido. Angolsko-portugalskemu glasbeniku, producentu in didžeju Pedru Coquenãu alias Batidi je v zadnjih letih uspelo prodreti v jedro svetovnega glasbenega zanimanja. Afriško in karibsko glasbo povezuje s plesnimi vložki in prek videa tudi z aktualni političnimi sporočili.

Ob glasbi bodo na letošnji Drugi godbi tudi DJ-delavnica, Otroška godba z Ba-rockom in projektom Marko skače in repa, varstvo za malčke v času koncertov pa bo pod stopnicami v Kinu Šiška. Festival sta podprla mesto in država, koproducenta sta Cankarjev dom in CUK Kino Šiška.