Zanimivo dogajanje v začetku tedna je bilo mogoče spremljati na trgu obveznic, kjer so bili vlagatelji priča prvemu vidnejšemu padcu cen obveznic v dobrem letu dni. Zahtevana donosnost na ameriške desetletne državne obveznice se je dvignila z 1,865 na 2,23 odstotka, medtem ko je največji skok z 0,05 na 0,609 odstotka zabeležila zahtevana donosnost na nemške desetletne državne obveznice. Zanimivo je dejstvo, da so cene evropskih obveznic padle le nekaj mesecev po tem, ko se je kot opazen kupec na trgu pojavila Evropska centralna banka (ECB). Analitiki že nekaj časa opozarjajo na vse vidnejši obvezniški balon, ki so ga v zadnjih letih pomagale napihniti prav monetarne politike različnih centralnih bank.

Zanimivo je, da je na pregrete razmere predvsem na delniškem trgu na svojem zadnjem nastopu pred kamerami v torek opozorila predsednica ameriške centralne banke FED Janet Yellen, vendar je hkrati poudarila, da FED balona trenutno kljub vsemu ne vidi. FED je ob vse močnejšem dolarju nekoliko spremenil politiko dviga obrestnih mer, zato analitiki dviga realno ne pričakujejo pred zaključkom letošnjega leta.

Med zanimivejšimi zgodbami je v ponedeljek presenetila novica, da naj bi ameriški prehranski gigant Monsanto Co. s predlogom o združitvi pristopil k evropski družbi Syngenta AG. Novonastalo podjetje s tržno kapitalizacijo nad 90 milijardami evrov bi imelo ogromen delež na trgu semen in preparatov za zaščito pridelave poljščin. Po objavi novice so delnice švicarske Syngente pridobile slabih deset odstotkov vrednosti.