Odločitev, da športnik prekine kariero, je vsakdanja. Najpogostejši razlog so poškodbe ter posledične dolge in naporne rehabilitacije. Redkejši razlog, a z daljšanjem športnih poti vse pogostejši, je nosečnost. Najredkejši razlog za prekinitev kariere pa je zavestna odločitev o začasnem umiku. Ponavadi je razlog za zavestno prekinitev pomanjkanje motivacije. Redkeje pa športnik sprejme takšno odločitev na vrhuncu poti, ko postavlja svetovne mejnike, ko zasluži veliko denarja. Alpska smučarka Tina Maze je z včerajšnjo odločitvijo, da za eno leto prekinja športno pot, dokazala, da tudi s svojimi odločitvami sodi med najredkejše primere. Da je njena pot, kot je pred dvema letoma in pol zapela v pesmi My way is my decison (moja pot je moja odločitev, op. p.), res le njena in edinstvena.

Odločitev Tine Maze ima širok družbeni pomen. Uspehi Črnjanke so bili razlog, da je v Sloveniji v zadnjih letih, predvsem med lanskimi olimpijskimi igrami v Sočiju, vladala nacionalna evforija. Podobna tisti iz osemdesetih let, ko sta igrala glavni vlogi Bojan Križaj in Rok Petrović. Sobotni in nedeljski dopoldanski uspehi so bili v zadnjih letih nekaj običajnega, Tina Maze pa je posledično junakinja slovenskih src. Z njeno odločitvijo o prekinitvi kariere je brez paradnega konja ostala Smučarska zveza Slovenije, športna panožna zveza z največjim proračunom v državi. Navsezadnje pa bo največ izgubilo alpsko smučanje. Medijska pokritost bo manjša, posledično pa bo težje preživeti v bazenu številnih uspešnih športnih panog, ki komaj čakajo na šibkost tekmecev.

Ralph Krieger, menedžer Tine Maze

Niti malo ne dvomim, da se lahko Tina Maze po enoletni odsotnosti vrne v svetovni vrh.

Dober menedžer zelo dobro pozna svojega varovanca. Med takšne sodi Ralph Krieger. Ko smo se s Švicarjem konec januarja letos, na generalki pred svetovnim prvenstvom v ZDA, v St. Moritzu pogovarjali o prihodnosti Tine Maze, je dejal, da se mu po vsem videnem v zadnjih letih zdi najverjetneje, da bo Črnjanka za eno leto prekinila športno pot. Dotlej je bilo govora le o nadaljevanju ali končanju športne poti. Bil je prvi, ki je za bralce Dnevnika predvidel končni scenarij.

Ko smo Kriegerja poklicali, nas je spomnil na pogovor v mondenem švicarskem zimskem središču. »S Tino Maze bova še naprej sodelovala, saj ima navsezadnje še veliko veljavnih pogodb. Veseli me, da bo imela Tina v letu dni dovolj časa za odločitev, v katero smer se bo odvijalo njeno življenje,« pravi Ralph Krieger. »Niti malo ne dvomim, da se lahko Tina po enoletni odsotnosti vrne v svetovni vrh. Z Anno Fenninger in Lindsey Vonn tvorijo triperesno alpskosmučarsko deteljico, ki je trenutno daleč pred vsemi. Takšen scenarij bi bil verjetno najtežji na njeni dosedanji športni poti. Morala bi biti karseda motivirana in predvsem fizično pripravljena. Na kakšen način, je drugo vprašanje. In smo spet pri izzivu. Morda je prav takšen cilj tisti, ki bo dal Tini nov športni motiv. Je šampionka, ki potrebuje neverjetne, da ne rečem nemogoče izzive. Doslej jim je bila kos. Zakaj ne bi bila še temu?«

V svetu alpskega smučanja obstajajo številne uspešne vrnitve šampionov kova Tine Maze ali še uspešnejših v svetovni vrh. Le da nihče med njimi ni prekinil kariere, temveč se je vrnil po upokojitvi, nesreči ali porodu. V prvi vrsti kaže izpostaviti Hermanna Maierja, ki se je zmagoslavno vrnil po hudi prometni nesreči. Avstrijka Ulrike Maier je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja alpskemu smučarskemu svetu pokazala, kako se lahko športnica zmagoslavno vrne po porodu. Žal je bila njena vnovična slava kratkotrajna, saj se je leta 1994 v Garmisch-Partenkirchnu smrtno ponesrečila. V zadnjih letih pa Lindsey Vonn dokazuje, kako je mogoče s trdno voljo po več kot letu dni odsotnosti zaradi poškodbe kolena znova postavljati mejnike in premagovati tekmice.

Tone Vogrinec, legenda alpskega smučanja

Ko uspešne ženske dopolnijo 30 let, začnejo razmišljati še o čem drugem, ne zgolj športnih ciljih.

Nad odločitvijo Tine Maze je bil včeraj na golfskem druženju s prijatelji na Ptuju presenečen Tone Vogrinec. »Osebno sem pričakoval, da bo Tina Maze končala športno pot. Ko uspešne ženske dopolnijo 30 let, začnejo razmišljati še o čem drugem, ne zgolj športnih ciljih, kar je seveda prav in razumljivo. Da pa je kariero prekinila, me je presenetilo. Držal bi se rekla, da nikoli ne reci nikoli. Toda v tem trenutku ne vidim razloga, zakaj bi se športnica, ki je v svoji karieri osvojila vse, kar se osvojiti da, vrnila na sceno. Za to bi po mojem mnenju morali obstajati drugačni razlogi kot športni cilji,« pravi Mariborčan. »Verjamem, da se lahko Tina Maze tudi po enoletni odsotnosti še vedno vrne v svetovni vrh. Predvsem v hitrih disciplinah, pri katerih prevladujejo izkušnje in prevoženi kilometri na točno določenih progah. Ne verjamem pa, da bo lahko še kdaj konkurenčna v tehničnih disciplinah. V enem letu njene odsotnosti z belih strmin bodo tekmice presmučale na desettisoče vratc na treningih ter ob tem močno napredovale,« pravi Vogrinec ter ob koncu dodaja, da so pred velikim izzivom predvsem vodilni na smučarski zvezi, ki bodo imeli lepo priložnost pokazati vse svoje (ne)znanje.

Primož Kozmus, atlet

Odločitev Tine Maze je premišljena, precej bolj profesionalna od moje.

Atlet Primož Kozmus je v Sloveniji primer športnika, ki se je po enoletni odsotnosti v velikem slogu vrnil na mednarodno sceno. Po naslovu svetovnega prvaka v Berlinu leta 2009 se je čez noč odločil športno pot končati. Po enem letu si je premislil in že leta 2011 na svetovnem prvenstvu v Daeguju osvojil bronasto kolajno, leto pozneje na olimpijskih igrah v Londonu pa še srebrno. »Odločitev Tine Maze z mojo nima veliko skupnega. Jaz sem imel vsega dovolj in sem šel svojo pot. Nič nisem treniral, posvečal sem se drugim radostim. Medtem ko je odločitev Tine Maze premišljena, precej bolj profesionalna od moje. Ves čas ima ob sebi ekipo, ki jo podpira. Prepričan sem, da se je odločila prav,« je odkrit Brežičan. »Menim, da je eno leto dovolj dolga doba, da športnik vidi, ali se življenje razvija v smer, kakršno si je predstavljal, ali ne. Če se ne, ima možnost vrnitve na pot, na kateri je blestel. Je pa dejstvo, da je vrnitev zelo težka. Povezana mora biti z izjemno motivacijo. Ne glede na to, ali gre za rezultatsko ali finančno spodbudo,« zaključuje Kozmus.