Presenetljivejša je bila odločitev Črnjanke, da je po lanski sezoni, ko je v Sočiju postala dvojna olimpijska zmagovalka, nadaljevala športno pot. V Rusiji je osvojila zadnji kamenček, ki je manjkal v mozaiku njene športne poti – zlato olimpijsko kolajno. Letošnja vrhunska bera s svetovnega prvenstva v Beaver Creeku in bleščeče uvrstitve v svetovnem pokalu so presežki, ki jo uvrščajo na višja mesta lestvice najuspešnejših alpskih smučarjev vseh časov.

Tisti, ki smo najpopularnejšo Slovenko od blizu spremljali na športni poti, smo bili vedno pripravljeni na najbolj nepredvidljiv scenarij. Tina Maze je večkrat dajala vtis, da ima vsega dovolj in da je le vprašanje časa, kdaj bo vse skupaj nekam poslala in odšla – po svoji poti v neznano. Svojemu delu in poslanstvu je bila povsem predana. Za vsako stotinko sekunde je vedela, kje in zakaj jo je izgubila. Poraze je prenašala športno, a težko. Kljub številnim uspehom je bilo porazov precej več kot zmag. Po njih se je počutila, kot bi dobila zaušnico ali celo kaj hujšega.

V takem stresu je težko živeti, že opazovati ga je težko – ne glede na to, da je takšna pot gotovo edina mogoča za doseganje mejnikov, ki jih postavljajo posamezniki. Navsezadnje ni velike razlike med športnikom, umetnikom, gospodarstvenikom ali politikom. Mejniki se postavljajo z garaškim delom. Šport je v prednosti predvsem zato, ker pri doseganju uspehov ni bližnjic. Kdor jih izbere, hitro pade na kontroli dopinga in se znajde na najnižji točki svojega življenja – kot politik v ječi.

Izjemno redki so športniki, ki na svoji poti niso imeli tako resnih poškodb, da bi zaradi njih izpustili kakšno sezono ali vsaj nekaj tekem, čeprav sodi alpsko smučanje med najnevarnejše športe na svetu, v katerem so poškodbe resnično hude. Tina Maze se bo lahko spominjala le kakšnega prehlada ali zastrupitve s hrano. V času svoje sedemletne samostojne poti je bila vedno prisotna na tekmah v vseh disciplinah, vselej je želela stopiti na najvišjo stopničko.

Šestnajst sezon je bilo očitno dovolj. Svojo odločitev je sporočila premišljeno, ničesar ni prepustila naključju. Vrata je pustila priprta, tudi tista, ki so z vidika ponovnega preboja v svetovni vrh trenutno skoraj zaprta. Nihče ne dvomi, da se lahko koroški ponos znova vrne med najboljše na svetu in da lahko Peca vsaj še enkrat postane visoka kot Mount Everest, a le, če bo Tina Maze dovolj motivirana in vrhunsko telesno pripravljena. Za dobro telesno pripravljenost bo morala garati tudi v času, ko se ji obeta skorajšnja diploma na mariborski pedagoški fakulteti.

Vrnitev na športno sceno je za Tino Maze trenutno najmanj verjetna. Kot promotorka številnih podjetij, s katerimi ima veljavno pogodbo, bo popolnoma zasedena, nove izzive lahko najde tudi kot učiteljica razrednega pouka. Toda nobena dejavnost je ne bo tako okupirala kot morebitno materinstvo ali vrnitev na svetovni vrh.