Slovenska reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Ostravi stopnjuje formo, a so se ji točke na dosedanjih treh tekmah vselej izmuznile iz rok. Vsak obračun je ponudil različen scenarij, zdaj pa se porajajo razmišljanja, na kakšen način odigrati drugo polovico predtekmovanja. Ritem bo zaradi pomanjkanja počitka silovit, zato bo pomemben strateški načrt, kako ohranjati svežino moštva. Pred sobotnim prostim dnem bo Slovenija že nocoj merila moči s Finsko in jutri z Norveško, v nedeljo in ponedeljek pa bo tekmovanje sklenila proti ZDA in Danski.

V vratih najverjetneje Krošelj

Slovenci lahko realno računajo na zmago predvsem proti Norvežanom in Dancem, ki se bodo glede na dosedanji potek turnirja poleg naše reprezentance potegovali za obstanek. Slovenijo pred obema tekmama čakata nasprotnika iz najvišjega razreda, zato bo moral trenerski štab pravilno in čim bolj enakovredno razporediti igralni čas med vse oblečene hokejiste. V torek proti Slovaški so bili najbolj obremenjeni nosilci igre, kar je privedlo do utrujenosti v odločilnih trenutkih. Tekmec je ob sijajni podpori s tribun izkoristil neučinkovitost slovenske vrste pri neuspešnem lovljenju drugega gola in v zadnji tretjini z odprtimi rokami sprejel še sodniški poklon. Vratar Robert Kristan je bil zelo razpoložen in Sloveniji na tem prvenstvu prvič omogočil, da se je potegovala za uspeh vse do zadnjega piska sirene. Kot pravi selektor Matjaž Kopitar, je Kristan med tekmo porabil veliko energije, zato bo premiero na velikem odru danes najverjetneje dočakal po hierarhiji tretji reprezentančni vratar Gašper Krošelj. »V Oskarshamnu na Švedskem je imel uspešno sezono, zato razmišljam, da bi mu ponudil priložnost,« je dejal Matjaž Kopitar.

Včeraj opoldne je na ledeni ploskvi pomožne dvorane v Ostravi trenirala le peščica igralcev, ki v torek ni imela pomembne vloge pri porazu s Slovaško. Večina hokejistov je predvideni termin za vadbo izkoristila za raztegovanje ali trening na sobnem kolesu. Sogovorniki so zagotavljali, da so neprijetni torkov spodrsljaj že pozabili in so osredotočeni zgolj na nadaljevanje. Proti Finski ne bodo varčevali z močmi ali preračunavali, saj bi lahko imeli v tem primeru polno mrežo golov. Želja je tudi boj za točke. »V naslednjih dveh sklopih tekem bo časa za počitek malo, a verjamem, da bomo pripravljeni. Še naprej moramo verjeti vase. Odslej potrebujemo prav vsakega igralca. Vemo, da bodo vse štiri tekme zelo zahtevne, vendar bomo skušali zmagati, kar se zmagati da. Verjamem, da se nam bo nekje vrnilo izgubljeno proti Slovakom,« je izpostavil selektor Kopitar, ki ne dvomi, da bo njegov zvezdniški sin Anže kljub obremenitvam vzdržal pripravljenost. Anže Kopitar namreč od vseh reprezentantov pričakovano preživi najdlje časa na ledeni ploskvi, igra pa v vseh elementih hokejske igre. Med drugim sodeluje tudi v sistemih z igralcem več ali manj, kar je izčrpavajoče. Njegov soigralec v napadu Jan Muršak še čaka na prvenec v skupini A in se zaveda, da reprezentanca potrebuje njegove zadetke. V odločilnih tekmah bo moral več dati tudi drugi napad. »Zavedam se, da moram biti boljši in bolj pomagati ekipi,« je včeraj dejal Rok Tičar, ki se je kot navijač Juventusa razveselil torkove pomembne zmage nad Realom v nogometni ligi prvakov.

Savolainen: prijateljstvo je ostalo

Reprezentanca Finske je prvenstvo na Češkem v nasprotju s pričakovanji odprla z visokim porazom proti ZDA (1:5), vendar je pozneje pokazala odločnejšo držo. Skandinavci so se proti Slovencem na prvenstvih skupine A doslej pomerili dvakrat – leta 2003 so zmagali s kar 12:0, pred devetimi leti pa v Latviji le 5:3. Finska spada v širši krog favoritov za poseg po odličju. Reprezentanco je v funkciji vodje moštva na novo okrepil profesor Kari Savolainen, nekdanji slovenski selektor in v zadnjih letih hvaležni svetovalec slovenske vrste. Vprašali smo ga, ali tudi v Ostravi kaj pomaga Slovencem. »Ne, ne. Morate me razumeti, da sem zdaj v novi vlogi, a prijateljstvo z vašimi rojaki je ostalo,« je pripomnil. Slovenski hokejisti bodo imeli drevi manj podpore s tribun kot tekmeci, saj je tukaj nekaj tisoč razposajenih finskih navijačev, medtem ko se je večina Slovencev že po nedeljski tekmi z Rusijo vrnila v domovino. Selektor Kopitar je opozoril tudi na dejstvo, da bodo Finci današnjo tekmo odigrali po dveh prostih dneh, njihova igra pa temelji na napadu s poudarkom na doseganju zadetkov. Precej bolj spočiti od Slovencev bodo jutri tudi Norvežani, ki bodo današnji dan brez tekmovalnih obveznosti namenili temeljiti pripravi na ključno tekmo šampionata.