Naj spomnimo, da je prejšnjo koalicijo zaradi razhajanj glede domnevnega nespoštovanja etičnega kodeksa razpustil kar župan sam. V njej so bili poleg županove Več za Kranj, ki ima osem svetniških mest, še SMC, SD, NSi, DeSUS in Lista za razvoj Kranja.

Šibka nova koalicija

Vodja svetniške skupine SMC Andrej Šušteršič ocenjuje, da Kranj trenutno pretresa huda kriza tako pri vseh razvojnih projektih kot pri obveščanju javnosti o tem, kakšna finančna vrzel se lahko kaj kmalu pojavi v mestni blagajni. V koaliciji svoje stranke ne vidi več, ker je bil kršen tudi kodeks ravnanja funkcionarjev, ki je bil podlaga za drugačno delo. V novi koaliciji prav tako ne bo Socialnih demokratov, pač pa so se za vnovično sodelovanje odločili pri NSi, DeSUS in Listi za razvoj Kranja. Ker se je skupini pridružila še SLS, ki ima sicer zgolj enega samega svetnika, ima župan zdaj 17-člansko koalicijo, kar pa pomeni zgolj en sam glas večine v mestnem svetu. Ob tem je treba dodati, da je bila prav SLS ena najbolj gorečih podpornic prejšnjega župana Mohorja Bogataja, ki ga je Trilar premagal na volitvah z obljubo drugačne politike. Kranjčani bodo očitno dobili koalicijo, ki je niso izvolili. To je po naših informacijah povzročilo kar nekaj negodovanja tudi pri članstvu županove Več za Kranj.

Za Gorki manjkajo milijoni

Matematično sestavljanje podpore v mestnem svetu pa je le ena od težav Boštjana Trilarja. V zdaj očitno opozicijskih svetniških skupinah opozarjajo na polomijo z največjim kranjskim projektom gradnje kanalizacijskega omrežja Gorki, kjer je zmanjkalo skoraj tri milijone evrov za rušenje stare čistilne naprave, ker je sicer že prejšnja oblast ta del pozabila všteti v 40-milijonski projekt. Sedanji župan pa je to »podrobnost« pozabil omeniti zdaj že bivšim političnim partnerjem. Od propada prejšnje koalicije je zastalo delo na drugih projektih, obljubljenega rebalansa proračuna v aprilu tudi ni bilo. Opozicijska SDS je v torek razposlala protestno pismo, v katerem se sprašuje, ali je vzrok za odpoved majske seje mestnega sveta grožnja z odpovedjo državnega sofinanciranja projekta Gorki. Dialog z državo bi bil ob nastali zmešnjavi in finančni vrzeli, ki lahko ogrozi tudi likvidnost mestne blagajne, nujen. A je župan iz koalicije vrgel prav tiste stranke (z izjemo DeSUS), ki so v Ljubljani v vladi.

Drugo odprto pismo oziroma javni poziv pa je včeraj na več naslovov poslal še predsednik krajevne skupnosti Struževo Tomaž Sajovic. »Ne razumemo, zakaj v Kranju ni mogoče ničesar premakniti. Pozivamo župana in svetnike, da se zberete in pogovorite, zakaj smo vas izvolili. Politiki nas omejujete s svojimi razprtijami, pridite z resnico na plan, pa kakršna koli že je,« so poudarki iz poziva, ki odraža skrb za delovanje občine, ki ji nekateri junija napovedujejo likvidnostne težave. Ob vsem tem pa župan Trilar javnosti ni želel pojasniti ničesar o tem, kako je do pomanjkanja sredstev za nujna dela prišlo in kako bo v zvezi s tem ukrepal. Tak odgovor dolguje tudi mestnemu svetu.